Terug naar overzicht

Toch meer geld voor zij-instromers lerarenopleiding

Het was maar een misverstand. Er is genoeg geld beschikbaar voor ‘zij-instromers’ in het basisonderwijs en het mbo, stelt minister Arie Slob. Het moest alleen even gevonden worden.

Gezien het lerarentekort is het fijn als mensen zich laten omscholen tot leraar. Scholen kunnen geld krijgen voor zulke ‘zij-instromers’, die alvast aan de slag gaan terwijl ze hun opleiding volgen.

Maar het geld was even op. Nieuwe aanvragen werden ‘aangehouden’, stond daarom in een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs aan basisscholen en mbo-instellingen die een aanvraag indienden. Vakbond AOb trok aan de bel. SP, GroenLinks en PvdA stelden Kamervragen.

Onrust
“De inhoud van de brief heeft tot onrust geleid”, erkent onderwijsminister Arie Slob, omdat “onbedoeld de indruk is gewekt” dat er geen extra geld meer beschikbaar zou komen. En dat klopte niet.

De brief wordt aangepast, belooft de minister. Het subsidiebedrag is inmiddels verhoogd en desnoods maakt het kabinet er nog meer middelen voor vrij. Maar door het krappe budget – er kwamen meer zij-instromers dan het ministerie had voorzien – was er dus wel enige vertraging. Dat wil het kabinet liever voorkomen. “Voor de langere termijn willen we zij-instroom in het onderwijs verduurzamen door deze route te integreren in het opleidingsstelsel”, aldus de minister.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?