Terug naar overzicht

Verandert er dan niks? Wéér woningnood onder (internationale) studenten Den Bosch

illustratie: Julika Runow

Vijfhonderd euro voor een Airbnb of op de kleine slaapbank bij een vriendin? Helaas geen uitzondering in Den Bosch. Jaar op jaar blijft het leuren voor studenten om onderdak te vinden in studentensteden. Voor internationale studenten nog meer dan voor Nederlandse studenten. Matilda Melo: “Als ik voor 15 september geen kamer heb, moet ik terug naar huis.” 

“We have one room directly available”, klinkt het aan de telefoon namens het International Office. Vrijwel alle internationale studenten zijn vorige week gearriveerd. Daarvan bleek het ook dit jaar een aantal niet gelukt om onderdak te vinden. Deze studenten slapen bij anderen, in een hotel of huren een Airbnb. Zodra er een kamer vrij blijkt via een van de partners van Avans, belt het International Office de dakloze studenten een voor een op. “But you have to decide today.” 

Maar de kamers die vrijkomen, zijn spaarzaam. En zodoende lopen er nog genoeg studenten zoals Matilda rond die geen eigen verblijfplaats hebben. Javier Fraile slaapt net als Matilda bij een vriend op de bank. “Een heel semester logeren in dezelfde kamer is niet te doen.” Het goedkoopste alternatief dat hij vond, was een kamer via Airbnb voor 35 euro per nacht. “Dat kan ik niet betalen.”

Matilda zoekt al sinds mei een kamer in Den Bosch. Ze spendeert soms wel drie uur per dag aan de zoektocht. “Ik vraag vreemden op straat of zij een kamer weten. Avans is useless, het voelt helemaal niet alsof zij ons proberen te helpen. Misschien kan Avans ons geld geven om onderdak te betalen.”

Lees ook: Vietnamese Avansstudent woont noodgedwongen in aftands hostel door kamergebrek

Taak van Avans?
Avans heeft in Den Bosch samenwerkingen met enkele woningcorporaties die kamers leveren. Dit jaar werd het nieuwe complex De Fuik opgeleverd, waar ruimte is voor zestig (internationale) studenten. Maar in hoeverre is de hogeschool eigenlijk verantwoordelijk voor huisvesting, of is dit een taak van de gemeente? Er wordt volgens een woordvoerder op beurzen in het thuisland ook duidelijk gecommuniceerd dat Avans zelf geen huisvesting heeft en afhankelijk is van de woningbouwverenigingen en van hoeveel kamers zij beschikbaar kunnen stellen. Daarbij moeten die beschikbare kamers ook weer verdeeld worden onder andere Bossche onderwijsinstellingen zoals de HAS. En zomaar een leegstaand pand omtoveren tot een pand voor meerdere studenten ligt complex door de verschillende partijen, regelgeving en andere randzaken. 

Avans communiceert ruim van te voren dat Nederland relatief duur is, laat een betrokkene weten. “Toch onderschatten veel studenten dat.”

Oproep
Ken jij iemand die nog een huisgenoot zoekt, woonruimte beschikbaar heeft of een kamer (onder)verhuurt? Geef het door aan het International Office. “Alle mogelijkheden in Breda, ’s-Hertogenbosch of de omgeving hiervan zijn welkom.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?