Terug naar overzicht

Geen vervolging voor ‘Volkert-docent’

De Utrechtse docent die ‘Volkert, waar ben je?’ op Facebook schreef na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie, wordt niet vervolgd. Van bedreiging en opruiing was geen sprake, aldus het Openbaar Ministerie.

Het Facebook-bericht van de docent, waarmee hij verwees naar de moordenaar van Pim Fortuyn, leidde tot veel ophef op sociale media. Ook werd hij met de dood bedreigd. De Universiteit Utrecht, waaraan de docent lesgeeft, nam direct afstand van de uitspraak.

Wel besloot het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen al dat hij zijn baan mocht behouden. Voorwaarde is dat hij de komende twee jaar niet opnieuw de fout in gaat.

Geen daadwerkelijke bedreiging
Het OM noemt het Facebook-bericht ongepast, maar ziet het niet als een daadwerkelijke bedreiging aan het adres van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. “Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit te plegen”, schrijft het OM in een verklaring. De docent wilde enkel een discussie uitlokken met de persoon op wiens Facebookpagina hij het bericht plaatste.

De uitspraak is geen grote verrassing voor de Universiteit Utrecht. “Het lag in de lijn der verwachting”, aldus de woordvoerder. Het OM had eerder al eerder gezegd dat het vermoedelijk niet tot vervolging over zou gaan.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?