Terug naar overzicht

Nederland vierde op wereldranglijst sterke economieën

Nederland laat Zwitserland en Duitsland achter zich en staat nu op de vierde plaats op de ranglijst van de sterkste economieën ter wereld. Alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong scoren hoger.

Nederland heeft dus de meest concurrerende economie van Europa. Dat staat in ‘The Global Competitiveness Report 2019’ van het World Economic Forum. Nederland heeft een goede infrastructuur, een stabiel economisch beleid, een sterke rechtstaat en een hoogopgeleide bevolking.

Achilleshiel
Nederland presteert alleen wat minder goed op investeringen in research & development en in ict, zien de onderzoekers. Dat noemen ze de achilleshiel van de Nederlandse economie. Op dat gebied staat Nederland zeventiende, terwijl Duitsland de nummer 1 is.

De methodiek werd vorig jaar enigszins aangepast en Nederland zakte naar de zesde positie. De ranglijst is gebaseerd op openbare data, maar ook op een enquête onder executives in het bedrijfsleven: hoe waarderen zij allerlei aspecten van de economie en samenleving? Hun mening weegt voor dertig procent mee.

Onderzoeker Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam, die het Nederlandse deel voor zijn rekening neemt, pleit voor investeringen in het ‘verdienvermogen’ van de Nederlandse economie.

Disruptief
Hij waarschuwt, net als vorig jaar, dat disruptieve technologieën de economie op zijn kop kunnen zetten, zoals de komst van het internet en andere technologische doorbraken eerder deden.

Dat past in het huidige overheidsbeleid. Het kabinet heeft aangekondigd te gaan investeren in kennis, innovatie en infrastructuur. Ook presenteerde het kabinet gisteren een Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie om samen met het bedrijfsleven meer te gaan investeren in kunstmatige intelligentie.

Hamer
Nederland stond in het jaar 2000 ook op nummer 4, maar zakte in de jaren erna uit de top tien. Een motie van toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer riep het kabinet op om ervoor te zorgen dat Nederland weer tot de top vijf zou behoren. Dat lukte voor het eerst in 2012 en daarna weer in 2015, 2016 en 2017.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?