Terug naar overzicht

Primeur bij Avans: 650 studenten maken tegelijkertijd toets op eigen laptop

Foto: Esther van Opstal

De Academie voor Algemeen en Financieel Management heeft een primeur binnen Avans. Alle eerstejaarsstudenten en een aantal herkansers maken tegelijkertijd de digitale toets ‘Kwantitatieve Technieken’ op hun eigen laptop.

Bij binnenkomst van het lokaal voor digitaal toetsen ontvangen de studenten een usb-stick. Die is speciaal voor Avans ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven. “De stick zorgt ervoor dat de laptop op de juiste manier opstart, monitort hoe laat een student begint en eindigt met zijn toets en zorgt ervoor dat wanneer de student die toetsomgeving verlaat, bijvoorbeeld door op Google te gaan, de toets stopt en de student niet meer terug kan”, legt docent Esther van Opstal uit.

Deze zomer zijn op de verschillende Avanslocaties  lokalen verbouwd tot digitale toetslokalen met vooral extra stopcontacten. Ook zijn surveillanten speciaal opgeleid voor de nieuwe toetsvorm.

Laptop check
De afgelopen weken zijn AAFM-studenten opgeroepen om hun te laptop laten checken bij de ICT-helpdesk. “Niet alle laptops zijn geschikt voor de digitale toets. Dat kan te maken hebben met een verouderd besturingssysteem of bepaalde software-updates”, zegt Esther. Studenten met een ongeschikte laptop zijn ingeroosterd in een gewoon computerlokaal. “Daarnaast hebben we in elk lokaal nog vijf leenlaptops staan, voor het geval een eigen laptop het ineens niet doet.”

De academie kiest voor deze manier omdat daardoor veel meer studenten de toets op hetzelfde moment kunnen uitvoeren. “En het is voor studenten fijner werken op een eigen computer.”

‘Geen enkele student krijgt dus exact hetzelfde tentamen’

De databank van Remindo (het toetsprogramma) is de afgelopen maanden gevuld met 150 vragen die gekoppeld zijn aan de diverse leerdoelen. Het programma kiest per leerdoel een x aantal vragen en daarbij behorende multiple choice antwoorden in willekeurige volgorde. “Geen enkele student krijgt dus exact hetzelfde tentamen.”

Beoordeling binnen 5 minuten
Volgens Van Opstal is een voordeel van werken met Remindo dat al 5 minuten na het afsluiten van de toets de score bekend is. “Het programma bevat ook een analyse van de toets. Studenten kunnen tijdens de inzage, die ook digitaal is, duidelijk zien wat ze goed en fout gedaan hebben.” Ook kunnen studenten al tijdens het maken van het tentamen feedback geven op vragen zodat docenten dat al mee kunnen nemen bij de beoordeling.

AAFM zoekt op dit gebied ook de samenwerking met de Academie voor Financieel Management in Den Bosch. “Door samen de databank tot minimaal 450 vragen aan te vullen en te delen met elkaar, is het mogelijk dat we de databank daarna openstellen voor studenten om zelf via formatieve toetsing te leren.”

Flexibilisering
De volgende stap, over een paar jaar, is dat studenten zelf kunnen bepalen wanneer ze de toets willen maken. Een nieuwe ontwikkeling die past binnen het ambitieplan 2025 van Avans: flexibilisering van het onderwijs.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?