Terug naar overzicht

Student op stage: Paul ontwikkelt een app voor de politie

Paul Bergmans, student Informatica in Den Bosch, loopt stage bij de politie. Als er een misdrijf is gepleegd, vraagt de politie beelden op van camera’s in de buurt. Maar niet alle camera’s geven de exacte tijd aan. Dat is wel heel belangrijk voor het bewijs in het vervolgproces. Paul ontwikkelt een app waardoor exacte tijden aan camerabeelden worden gehangen. “Het gaat echt om milliseconden.” 

Waarom loop je stage bij de politie?
“Ik loop stage bij de Nationale Politie op de afdeling digitale opsporing in Den Bosch. Toen ik zag dat er een vacature was, dacht ik: dat lijkt mij heel erg leuk! Dat past bij mij. En ik zit hier heel goed! De politie is een bijzondere en interessante organisatie met als doel Nederland veilig(er) te maken. Door mijn stage bij de politie krijg ik het gevoel dat ik bijdraag aan de veiligheid van Nederland en de maatschappij, in plaats van aan een bedrijf.”

Bij de politie denken mensen vast sneller aan blauwe uniformen dan aan ICT’ers.
“De politie heeft ook ICT’ers nodig, haha. Er zijn natuurlijk veel meer teams binnen de politie die niet in uniform lopen maar bijvoorbeeld op kantoor werken. Als programmeur kun je bijvoorbeeld werken aan programma’s waar de politie gebruik van maakt om bewijsmateriaal te verkrijgen, misdaden op te lossen, verdachten op te sporen en nog veel meer. Het internet is een grote informatiebron waar de politie ook gebruik van maakt om de veiligheid van Nederland te waarborgen. Genoeg te doen dus voor ICT’ers.” 

En waar ben jij precies mee bezig? 
“Ik zit bij het team digitale opsporing, dat doet precies wat de naam aangeeft. Zij sporen digitaal verdachten op. Onder andere via social media en ze doorzoeken hardware en software die in beslag is genomen. Ik ontwikkel een Android-app waarmee de juiste tijd wordt toegekend aan camerabeelden die worden opgehaald als er ergens een misdrijf is gepleegd. De politie kijkt dan in de buurt of er camera’s hangen die nuttig kunnen zijn in het onderzoek. Die beelden worden opgevraagd. Op de particuliere camerabeelden staat de tijd praktisch nooit correct, dan wordt er een foto gemaakt van de tijdcode van de camera met een mobieltje.”

Eigenlijk bijzonder, hoe kan dat dan?
“Niet alle camera’s komen uit 2019. Een camera voor iemands huis kan zo tien jaar oud zijn. Als er geen internetconnectie is, kan de tijd voor- of achterlopen.”

Maar het kan ook fout gaan?
“Omdat het mobieltje de tijd waarop de foto is gemaakt, opslaat bij de foto kan het tijdsverschil worden uitgerekend en kan de juiste tijd worden gekoppeld aan de camerabeelden. Dat gaat goed, tenzij de tijd op het mobieltje niet klopt. Dan wordt de verkeerde tijd toegekend aan de foto en dus ook aan het beeldmateriaal. Dat kan een paar seconden verschil zijn, maar ook een aantal minuten.” 

Dat lijkt me niet heel handig?
“Als er bijvoorbeeld een persoon wordt gevolgd door een straat waar meerdere camera’s hangen en er wordt een verkeerde tijd toegekend aan die beelden, kan het zijn dat als de persoon van camera 1 naar camera 2 en dan naar camera 3 loopt, dat op de camerabeelden niet goed overloopt en de persoon op camera 3 de straat al uitloopt terwijl hij op camera 1 de straat nog in moet lopen. Omdat het gaat over bewijsmateriaal mag er niet zomaar een tijd worden verzonnen of aangepast. Als het beeldmateriaal moet worden gebruikt als bewijsmateriaal, is het dus niet wenselijk dat er dat soort fouten in zitten.”

Het is dus echt ook secondenwerk? 
“Sterker nog, millisecondenwerk. Het is bewijsmateriaal, je kunt geen rare dingen hebben als de tijd bijvoorbeeld niet goed doorloopt naar het volgende stukje.”

Hoe is het om bij een organisatie als de politie stage te lopen? 
“Ik werd al gewaarschuwd dat ik bepaalde dingen mee zou kunnen krijgen die heftig zijn als collega’s zaken met elkaar bespreken. Ik zit hier nu anderhalve maand en kom van alles tegen. Het is de politie, dus kan er niet heel veel over zeggen. Verder heb ik het echt goed naar mijn zin. Dit zou echt wat voor mij zijn! Als ik de kans krijg om hier te werken na mijn afstuderen, zou ik die aangrijpen. Er is hier zoveel te doen!”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?