Terug naar overzicht

Topsporter: Lita schiet met pijl en boog op levensgrote nepdieren

Lita met haar vader

Lita Kuppen is derdejaarsstudent Communication & Multimedia Desin (CMD) en handboogschietfanaat. Ze traint nu voor het EK 3D-boogschieten, dat volgend jaar in Frankrijk plaats heeft. Over de rust, de omgeving en de kick als je raakschiet op een ‘nepdier’.

 De liefde voor de handboogsport erft Lita van haar vader, die zelf al 30 jaar fervent schutter is. “Ik was acht toen ik zelf voor het eerst een boog vasthield”, vertelt ze. Sindsdien is ze twee keer per week op ‘haar’ club, handboogvereniging LEW in Wanroij te vinden. Met haar pa, want boogschieten is hun gezamenlijke passie. “Hij is heel trots dat ik het net zo leuk vind als hij. Soms práten we zelfs nergens anders over”, lacht ze. Lita woont op kamers in Breda, maar tussen de toernooien door traint ze soms ook in de achtertuin bij haar vader in Wanroij.

Het schieten met pijl en boog is een ‘spel’ uit een ver verleden, maar handboogschieten is een serieuze sport. Vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Lita blinkt uit in het niet-olympische deel Compound. Het liefst schiet ze in 3D, een relatief nieuwe tak van handboogschieten in Nederland, pas sinds 2005 officieel erkend door de Nederlandse Handboogbond (NHB). In een natuurgebied wordt dan een parcours uitgezet met tientallen nepdieren. Ze struint door het bos, aan haar heupen een riem met kokers met pijlen.

Moet je fit zijn om een goede 3d-boogschutter te zijn? “Conditie is belangrijk, maar de handboogsport is toch vooral een technische concentratiesport”, licht Lita toe. Ook spierkracht is nodig om de vaak zware boog te hanteren. Maar het is niet de voornaamste kwaliteit die een schutter moet bezitten. Volgens Lita moet je echt de juiste houding hebben. “Als je schouder te gespannen is, lukt het al niet.”

In het boogschieten zijn er verschillende soorten wedstrijden. Lita doet mee aan de wedstrijden met afstanden tot 18 meter van het doelwit. Als ze goed genoeg is, stroomt ze door naar het NK en later het EK in Frankrijk. Dat laatste is haar beoogde doel. 

Hunger Games
Er zijn nog niet veel vrouwen in de schietsport, maar volgens Lita lukt het steeds beter om de sport aan de vrouw te brengen. Dat zou best eens te maken kunnen hebben met het succes van filmreeks Hunger Games, of bijvoorbeeld Lord of the Rings. Lita: “We zagen een piek in de aanmeldingen toen de filmreeks The Hunger Games draaide. Er kwamen ook mensen langs die het een keertje wilden proberen.”

Voor  Lita en haar pa is het de ideale sport: je doet iets samen en je bent in een prachtige groene omgeving. “Geen mensen om je heen en je hoeft eigenlijk maar op één ding te letten: het doel voor je. Als je die raakt, geeft dat een ongelofelijke kick!”

Spelregels
Hoeveel punten je verdient als je een nepdier raakt, hangt af van waar je staat, met welke pijl je schiet en waar je het dier raakt. Schiet je in de killzone, dan krijg je meer punten dan wanneer je in de hitzone schiet.  Per dier mag je maximaal drie pijlen schieten. Als de eerste pijl raak is, levert dat meer punten op dan als pas de tweede of derde het doel raakt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?