Terug naar overzicht

33 procent van de jongeren vindt zichzelf telefoonverslaafd

illustratie: Rianne van Os

Groepsapps met honderden gemiste berichten als je een half uurtje niet kijkt of onbewust veel te lang scrollen op Instagram. Vier op de tien jonge mensen ervaren hun smartphone als een belasting. Ze ervaren de telefoon als te afleidend en hebben het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan, blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt.

Ruim 1400 jongeren tussen de 16 en 34 jaar namen deel aan het onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder de vlag van #onwijs. In het leven geroepen door 3FM, FunX, NPO3, Club HUB en NOS om de wereld van moderne media te begrijpen, doorgronden en te beheersen. 

“Als ik ’s ochtends wakker word, pak ik mijn telefoon en ga ik naar de wc. Als ik dan zit te plassen, kijk ik op de smartphone naar nieuwssites, Twitter, Instagram en Facebook”, laat een van de respondenten weten. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jonge mensen de dag beginnen met hun smartphone. 75 procent grijpt als eerste naar hun toestel als ze net wakker zijn. Niet alleen om de wekker te snoozen, maar ook om alle binnengekomen berichtjes te lezen en updates op social media te checken. 

En daar blijft het niet bij, 53 procent van de jongeren geeft aan dagelijks minimaal drie uur te besteden aan hun telefoon. Eén op de acht deelnemers (16 procent) zelfs meer dan vijf uur per dag. Ze zijn vooral bezig met chatten, socials, informatie opzoeken, muziek luisteren en video’s kijken. 

Drang
“Ik kan gewoon niet zonder. Soms zit ik op mijn telefoon zonder dat ik me daarvan bewust ben, ook als ik met vrienden ben. Als ik ‘m weg heb gelegd, voel ik een sterke drang om regelmatig toch even te kijken”, geeft een andere jongere aan in hetzelfde onderzoek. Net als deze deelnemer voelen zes op de tien (61 procent) regelmatig drang om op hun telefoon te kijken. 

Verslaafd
Van de ondervraagden geeft 52 procent aan dat ze teveel op hun telefoon zitten. 33 procent noemt zichzelf verslaafd. Ze besteden vaak meer tijd dan ze willen aan hun mobiel, wat ten koste gaat van andere belangrijke zaken zoals school, werk, relaties of nachtrust. Ook al ervaart een deel van de ondervraagden hun smartphone als een last, tegelijkertijd zien de meesten (84 procent) het apparaat juist als een verrijking.

Om toch bewust minder aandacht aan de telefoon te besteden, heeft 92 procent van de deelnemers de notificaties van één of meerdere apps uitgezet. De meesten hebben dat bij Whatsapp-groepen gedaan. “Sommige groeps-apps gaan continu door met alleen maar onzin. Als dat gebeurt, zet ik de notificaties uit.”

No go aan de eettafel
Ondanks het misschien wel overmatige telefoongebruik, vinden de meesten het echt niet kunnen om tijdens het eten het toestel te gebruiken. Sommige deelnemers leggen hun gerecht nog even snel vast, maar acht op de tien (79 procent) zeggen dat ze hun telefoon tijdens het eten niet gebruiken. Driekwart van de jongeren geeft ook aan dat ze het niet vinden kunnen dat iemand aan de eettafel zijn of haar smartphone gebruikt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?