Terug naar overzicht

Recensie: grimmig The Mandalorian toont andere kant Star Wars universum

Disney+ is eindelijk echt van start. Nederland en de Verenigde Staten hebben de primeur en dat was gisteren te merken want de servers van het nieuwe streamingplatform lagen een aantal keren plat. Vooral de nieuwsgierigheid naar The Mandalorian, de eerste Disney+ original, was groot. Maar is de serie ook goed genoeg om maandelijks 7 euro te betalen?

Het eerste dat opvalt is dat er bij de release van Disney+ maar één aflevering van The Mandalorian beschikbaar is. Je kunt dus niet zoals bij grote concurrent Netflix in een dag de hele serie bingen. Nee, het is ouderwets wachten op de volgende aflevering die waarschijnlijk dit weekend komt.

Grimmig
Het tweede dat opvalt is dat The Mandalorian grimmiger is dan de welbekende Star Wars-films. De toon wordt wat dat betreft al in de eerste vijf minuten gezet. De serie doet tegelijkertijd enorm vertrouwt aan met zijn vreemde wezens, vervoersmiddelen die van de schroothoop komen, af en toe een flauwe grap en een robot als sidekick.

In The Mandalorian staat een premiejager centraal gespeeld door Pedro Pascal (bekend van Narcos). Althans je hoort de stem van Pascal, want de eerste aflevering is een soort van The Masked Singer. Pascal draagt continu zijn ondoordringbare helm.  

De reeks speelt zich af in het ‘wilde westen’ van het Star Wars universum en doet ook echt aan als een western. Het is genieten van dit nog vrijwel onontgonnen gebied binnen de Star Wars-reeks en van de bijrollen van onder meer Nick Nolte. En daarom ook zo jammer dat je niet meteen door kunt naar de volgende aflevering.

The Mandalorian is een prachtige serie die niet onderdoet voor de Star Wars films en vele malen beter is dan Return of the Jedi. Maar tot dusver is de rest van het originele aanbod op Disney+ te matig om een abonnement te overwegen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?