Terug naar overzicht

Recensie: radicaliserende Duitse tieners in Wir Sind Die Welle

Na Dark is Netflix met Wir Sind Die Welle een tweede Duitstalige original rijker. En een die stukken beter is dan duurdere Amerikaanse tegenhangers zoals The Society.

Wir Sind Die Welle draait om vijf middelbare scholieren: vier buitenbeentjes en het populairste meisje van de klas. Ze raken bevriend en beginnen een actiegroep tegen racisme, seksisme en vervuiling. Ze starten met ludieke acties. Maar als de groep groeit, ontstaan er twijfels. Over leiderschap, radicalisering en vertrouwen.

Toegegeven, de eerste twee afleveringen doen qua clichés niet onder voor Amerikaanse dertien-in-een-dozijn-tienerseries. Het is vooral het acteerwerk en de grauwe Duitse setting die de serie net wat geloofwaardiger maken. De Arabische jongen die overal gediscrimineerd wordt en de boerenjongen die zijn droom om het boerenbedrijf over te nemen in rook op ziet gaan, zijn zeer actueel en treffend gebracht. Je gelooft de woede van deze tieners.

Heb je als kijker genoeg geduld om die eerste twee afleveringen uit te zitten, dan word je beloond met nog eens vier afleveringen gevuld met goed acteerwerk, mooie camerashots en een verhaal van jongeren die steeds extremer worden in hun denken en doen. Dat de serie je daarnaast aan het denken zet over je eigen onvrede en wat je daarmee zou kunnen doen, is mooi meegenomen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?