Terug naar overzicht

Student in het buitenland: ‘Bijna elke Belg heeft een leaseauto’

Bedrijfskundestudent Anton Sterckx loopt stage in Franstalig België. “Het voelt niet echt als een buitenlandse stage.”

Bij wat voor bedrijf loop je stage?
“Ik loop stage bij het bedrijf SWIFT, een groot internationaal bedrijf in de financiële markt. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de technische kant van de financiële wereld. SWIFT is eigenaar van het platform dat gebruikt wordt door banken over heel de wereld om internationale transacties mee uit te voeren.”

Waarom heb je gekozen voor een stage in België?
“Ik heb voor België gekozen omdat mijn zus hier woont en werkt, ze heeft mij in contact kunnen brengen met het bedrijf en zo ben ik binnen gekomen. Daarnaast wilde ik graag deze stage wat verder van huis doen.”

Zie je het echt als een buitenlandstage?
“Ik ben deels van Belgische afkomst en heb veel ervaring aan de andere kant van de grens. Ik zie België daarom niet als ‘het buitenland’. Het stagebedrijf geeft mij dat gevoel wel omdat er vanwege het internationale karakter Engels gesproken moet worden binnen het bedrijf. SWIFT is in Wallonië gevestigd, dus ik spreek bijna geen Nederlands. Daardoor krijg je wel een ‘internationaal’ gevoel.”

Merk je iets van een cultuurverschil?  
“Op professioneel niveau wel, zo zie ik  vrij duidelijk dat Belgen minder direct zijn in hun communicatie. Bijvoorbeeld in hun mails moet ik vaak verduidelijking vragen omdat ze veel om hun antwoorden heen draaien om ‘vriendelijker over te komen’.”

Reis je elke dag op en neer of woon je tijdelijk in België?
“Ik heb van het voordeel gebruik kunnen maken dat mijn zus in België woont, ik woon tijdelijk bij haar in huis. Ik rijd wel elke vrijdag naar huis om nog te werken bij mijn studentenbaantje thuis. Hierna rijd ik zondagavond weer naar het huis van mijn zus.”

Onder Avansstudenten is België een van de meest populaire bestemmingen voor een buitenlandstage. Denk jij dat dit komt door de afstand of ook door de taal en cultuur die veel op de Nederlandse lijkt?
“Dat denk ik zeker. Maar er zijn nog andere voordelen, het is namelijk zo dat wanneer je in België je stage doet, je recht hebt op een Erasmusbeurs. Daarnaast ligt het naast Nederland dus je kan een hele goedkope buitenlandse stage doen. Je hebt weinig reiskosten.”

Waarover verbaas jij je in België?
“Hoe goed de talen Nederlands, Frans en Engels worden gesproken in dit land.. Dat komt natuurlijk doordat België gesplitst  is in een Nederlandstalige- en Franstalige deel, daarom leren ze elkaars taal ook. En Engels wordt net als in Nederland  veel gebruikt om buiten de grenzen verstaanbaar te zijn.”

Wat heb je ontdekt over onze zuiderburen dat je voor je stage nog niet wist?
“Bijna iedereen heeft een leaseauto. In België heeft bijna elke functie een bedrijfsauto. Het is daarom ook dat België blijkbaar het nieuwste ‘autopark’ heeft van Europa. Dat kan je goed zien als je in België op de snelweg rijd, je zal veel nieuwe auto’s zien.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?