Nederlandse universiteiten en hogeschool doelwit Iraanse hackers

Drie Nederlandse universiteiten en één hogeschool zijn aangevallen door Iraanse hackers. Ze probeerden academische kennis zoals boeken en lesmateriaal buit te maken. Ook wilden ze inloggegevens van studenten bemachtigen.

Volgens consultancybedrijf PwC hebben de hackers ook universiteiten in de rest van Europa, Australië en de Verenigde Staten aangevallen, schrijft de NOS. Hoe succesvol de hackpogingen waren, is niet bekend.

PwC bevestigt het nieuws. “We kunnen helaas niet onthullen om welke onderwijsinstellingen het precies gaat, omdat het onderzoek nog loopt”, laat een woordvoerder weten. “Tot die tijd is ook het onderzoeksrapport niet openbaar.”

Sancties
    Door sancties is er in Iran een gebrek aan academische kennis voor studenten. Cybercriminelen verkopen gestolen boeken en lesmateriaal voor weinig geld door aan Iraanse websites.

Twee jaar geleden klaagde de Verenigde Staten negen Iraniërs aan voor het hacken van wereldwijd ruim driehonderd universiteiten, waaronder ook Nederlandse. PwC vermoedt dat diezelfde groep achter deze aanvallen zit.

Kwetsbaar
    Onlangs waarschuwde ict-samenwerkingsorganisatie SURF dat het Nederlandse onderwijs en onderzoek steeds kwetsbaarder wordt voor cybercriminelen. Instellingen moeten alles op alles zetten om hen buiten de deur te houden.