Terug naar overzicht

Toelatingseisen pabo desnoods versoepeld vanwege corona

Illustratie: Elmarye Aaij

Zolang de coronacrisis voortduurt, gaan ook veel toelatingstoetsen voor pabo-opleidingen mogelijk niet door. In dat geval mogen nieuwe studenten mogen in september daarom alvast van start, melden de hogescholen.

Wie een lerarenopleiding wil doen aan de pabo, moet al enkele jaren aan strenge toelatingseisen voldoen. Geïnteresseerde studenten moeten van tevoren toetsen maken en aantonen dat ze al iets weten van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. 

Maar veel van deze toelatingstoetsen gaan vanwege de coronacrisis voorlopig niet door. Aankomende studenten mogen in september daarom voorwaardelijk toch alvast aan de pabo beginnen, ook als zij nog niet alle toetsen hebben gemaakt. Er is geen sprake van vrijstelling: uiteindelijk moeten studenten alsnog aan de instroomeisen voldoen. Hier krijgen zij tot 1 januari 2021 de tijd voor. 

De hogescholen gaan soortgelijke maatregelen hanteren voor bachelorstudenten die een hbo-master willen doen en voor mbo’ers die aan het hbo beginnen. Ook zij krijgen tot 1 januari 2021 de tijd om hun vooropleiding af te maken.

De strenge toelatingseisen voor de pabo werden in 2015 ingesteld na jarenlange kritiek op het kennisniveau van afgestudeerden. Het studiesucces is dankzij de invoering van de nieuwe eisen gestegen, maarde opleidingen trekken sindsdien minder eerstejaars.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?