Terug naar overzicht

Studenten overtreden coronaregels, hotelschool sluit campus

Foto: Wikimedia Commons/Peter van der Wielen

Meer dan 130 eerstejaarsstudenten van de hotelschool in Maastricht moeten vervroegd hun kamersleutel inleveren. De campus sluit twee weken eerder dan gepland omdat studenten zich ondanks waarschuwingen onvoldoende aan de coronaregels hielden.

De Hotel Management School Maastricht had medio mei na twee maanden lockdown net weer haar deuren geopend. Toch ging het al snel mis nadat de eerstejaarsstudenten waren teruggekeerd naar de campus.

De studenten vierden het leven, zegt directeur Ad Smits. “Ze genoten ervan dat ze elkaar weer zagen, maar hielden te weinig rekening met de geldende maatregelen. Je kunt je voorstellen hoe dat gaat: als studenten één biertje drinken zitten ze nog netjes op afstand, maar als ze er drie op hebben, gaan ze al snel dichter bij elkaar zitten.”

Respectloos
Het gaat niet alleen om het stelselmatig negeren van de anderhalve meter. De studenten waren volgens Smits ook herhaaldelijk respectloos naar het personeel van de school, dat de opdracht had gekregen om studenten die te dicht op elkaar zaten op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

“Dat samenwonen op de campus is bij ons ook een manier om je professionele attitude te versterken”, zegt Smits. “En daar zag ik de laatste weken helemaal niets meer van terug. Het besluit is jammer, maar wel passend bij waar je als hospitality-opleiding voor staat.”

Vertrokken
Op de campus wonen normaal gesproken ongeveer 210 eerstejaarsstudenten. Hiervan waren er de afgelopen twee weken al zo’n 45 uit eigen overwegingen vertrokken. “Dit waren studenten die de coronaregels wel serieus namen en zich daardoor op de campus niet meer prettig voelden”, zegt Smits. “Zij mochten van ons daarom hun contract eerder opzeggen.” Alleen 32 buitenlandse studenten mogen tot aan de geplande sluiting op 10 juli op de campus blijven.

De vertrokken studenten mogen de komende twee weken wel nog steeds online en op locatie tentamens doen. Daar was de hotelschool net als andere instellingen op 15 juni weer beperkt mee gestart.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?