Waarom we niet meer blank zeggen maar wit

  Afbeelding van Patrick Behn via Pixabay 

  Het gebruik van taal verandert mee met de tijd. Woorden raken in onbruik en er komen regelmatig nieuwe termen bij. Zeggen we bijvoorbeeld wit of blank? Waarom is het woord ‘allochtoon’ beladen en wat is het alternatief? Tijd om ons taalgebruik tegen het licht te houden.

  Kan echt niet meer

  N-woord
  Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: het n-woord hoor je steeds minder vaak. Waarom? Het is een term met een pijnlijke geschiedenis. In de Van Dale staat tegenwoordig tussen haakjes de opmerking “door sommigen als scheldwoord ervaren” bij de omschrijving van het woord. Eén betekenis van het woord is volgens het woordenboek nog steeds: ‘hatelijk persoon’. Het n-woord werd in ons land voor het eerst in 1644 gebruikt, om mensen van een slavenschip te beschrijven. De term werd vroeger ook gebruikt om Afrikanen ten zuiden van de Sahara te ontmenselijken. Op die manier konden onze koloniale voorouders mensenhandel goedpraten. Als je verhandelde mensen als minderwaardig afschildert, lijkt het immers minder erg. Het alternatief voor het n-woord is ‘zwart’.

  Liever niet

  Allochtoon
  Allochtoon is een beladen woord. Over de term is discussie ontstaan, omdat het zoals de woorden ‘vreemdeling’ en ‘buitenlander’ een negatieve bijklank heeft gekregen. In plaats van allochtoon kun je zeggen: persoon X heeft een migrantenachtergrond of migratieachtergrond. Nog beter is om, daar waar het kan, iemands afkomst te specifiëren. Je kunt bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlands of Turks-Nederlands zeggen als je iemands wortels wilt benoemen. Het woord duikt nog geregeld op in verschillende media, maar veel grote kranten gebruiken het niet meer actief.

  Etnisch
  Er is volgens taalkundigen weinig mis met het woord zelf, maar door berichtgeving in de media heeft het woord etnisch net als het woord allochtoon een negatieve bijklank gekregen. In principe heeft iedereen een etniciteit, hoort tot een bepaalde taalgroep, bevolkingsgroep of religie. Maar we hebben het nooit over etnische Nederlanders. Meestal gaat het om groepen die als ‘primitief’ worden neergezet. De meeste media vermijden ‘etnisch’ daarom.

  Dit horen we steeds vaker

  Wit in plaats van blank
  Inmiddels zijn de meeste media overstag: wit heeft een voorkeur ten opzichte van blank, als we iemands huidskleur willen benoemen. Waarom? Blank heeft in tegenstelling tot zwart een positieve connotatie. Wit is neutraler. Die trend zie je ook in het publieke debat. Mensen kiezen steeds vaker voor de term wit omdat blank vanwege het koloniale verleden van ons land een superioriteit tegenover gekleurde mensen uitstraalt die er niet zou moeten of mogen zijn.

  Inclusiviteit
  Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord: het woord inclusie of een vorm daarvan, zoals inclusief of inclusiviteit. De term duikt volgens de Volkskrant sinds 2014 steeds vaker op. Wikipedia zegt: ‘Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie betekent dus dat mensen met een achtergrond die niet Nederlands is, maar ook mensen met een beperking mee moeten kunnen doen’.

  Wit privilege
  Een privilege is een voorrecht. Iemand met een witte huidskleur geniet voordelen puur op basis van zijn of haar huidskleur. Het zijn voordelen die vanzelfsprekend zijn, waardoor ze niet meteen opvallen. Overigens is de term niet beschuldigend bedoeld. Natuurlijk kun je wit privilege hebben en tegelijkertijd op andere manieren helemaal niet bevoorrecht zijn, stellen genderwetenschappers Josh Cerretti en Theresa Warburton van de University at Buffalo in een artikel op The Feminist Wire. Een wit privilege betekent niet dat je leven een groot feest is.

  Je bent natuurlijk vrij om alle woorden te gebruiken (of te vermijden) die je maar wilt. Wij zijn niet van de taalpolitie. We willen alleen laten zien waarom sommige mensen aanstoot nemen aan bepaalde woorden. Zo kun je zelf beslissen of je een term wel of niet wilt gebruiken. Taal verandert de wereld, willen we maar zeggen.

  Lees meer in het themanummer over diversiteit bij Avans.

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Miljoenen mensen zonder overleg, inspraak, zonder toestemming, hun huidskleur opleggen naar “wit” is racitisch. Blanken mensen hebben géén privileges. Nogal beledigend. Door eigen inzet en hard werken bereikt. Gezond verstand gebruiken.

  • Iemand “wit” noemen is racistisch!
   Even racistisch als een “gele” Chinees of een “bruine” Marokkaan…
   Alleen de sneeuw is wit.
   Begrijpen jullie dat dan niet?

  • Laten we ons eens richten op belangrijke zaken van ongelijkheid in de samenleving, in plaats van ons gedragen als een onfeilbare, morele politie. Door zo’n lading aan een woord te geven, doe je niets meer dan een racistisch woord creëren.

  • Ik merk dat ‘wit’ me bijzonder triggered. Zelf heb ik altijd ‘donker’ en ‘blank’ gebruikt. Niemand is zo zwart als roet en niemand is RAL 9010-wit. Daarnaast is het weer eerder een belediging om iemand van Aziatische afkomst ‘geel’ te noemen.

  • Helemaal met jou eens. Ik heb altijd een hekel aan het woord allochtoon gehad. Bovendien werd dat woord uitsluitend voor bepaalde groepen Nederlanders gebruikt. Mijn voorkeur gaat uit naar ‘Nieuwe Nederlanders’ (ik ben er zelf een!). Kort en bondig.

  • Maagdelijk wit.
   Prins op het witte paard.
   Zwart geld tegen wit geld.

   Wit word veel vaker als positief gebruikt dan blank.

   Daarboven heeft niemand een witte huidskleur sneeuw is wit

   Er is niets mis met het woord blank.

  • Goed dat de Punt aandacht blijft besteden aan diversiteit en racisme, ondanks de witte tranen die er onvermijdelijk over geplengd worden in de reacties. Keep ‘em coming!

  • Wit en Zwart zijn de meest tegengestelde kleuren in t spectrum. Niets werkt polariserender dan indelen op basis van deze 2 kleuren. Daarnaast is het oneerlijk om alle blanke Nederlanders verantwoordelijk te houden voor onze koloniale geschiedenis.

  • De blanken zijn niet wit omdat dit een andere kleur is (laten we zeggen, die van printerpapier). Van mij zal niemand het mandaat krijgen om mij wit te noemen. Hoelang zal het trouwens duren aleer “wit” ook verboden wordt? Laten we redelijk wezen.

  • Blank veranderen naar wit. Racisme is verdwenen, net als in Amerika waar ze ook wit en zwart gebruiken..

   Zwart en wit. Twee uitersten. Het zet mensen nog meer tegenover elkaar. Als je dan iets wil veranderen, zoek dan naar een alternatief voor zwart