Terug naar overzicht

Nederland zakt op ranglijst van The Times

Illustratie: Daan van Bommel
Illustratie: Daan van Bommel

Nederland heeft nog altijd elf universiteiten in de wereldwijde top 200 van het Britse tijdschrift Times Higher Education, maar wederom zakken de meeste een paar plaatsen. Wageningen, de nationale nummer één, daalt van 59 naar 62.

Het zijn geen aardverschuivingen, maar de Nederlandse universiteiten scoren iets minder hoog dan vorig jaar in de Britse ranglijst, waarin onder meer wetenschappelijke prestaties, reputatie en internationalisering meewegen. 

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar staat de Britse Oxford University bovenaan in de Times Higher Education World University Rankings. Cambridge staat op nummers zes. Verder is de hele top tien Amerikaans, met Stanford op nummer twee.

Dominant
In het landenklassement staat Nederland vijfde. De Verenigde Staten hebben 59 universiteiten in de top 200, waarmee ze nog altijd dominant zijn. Het Verenigd Koninkrijk heeft er 29 en Duitsland 21. Verder hoeft Nederland alleen Australië (met twaalf universiteiten) boven zich te dulden. Dat zijn allemaal grotere landen.

Opvallend is de opmars van de Chinese Tsinghua University, die dit jaar tot de top twintig doordringt. De makers wijzen op de opmars van Aziatische universiteiten.

Gevaar
Het gevaar van ranglijsten als deze is dat instellingen zich soms gaan richten naar de uitkomsten. Momenteel heeft Tilburg University bijvoorbeeld een vacature voor een medewerker die de universiteit hoger op de ranglijsten moet krijgen. In het verleden speelden universiteiten zelfs weleens met de gedachte te fuseren, mede omdat ze samen beter zouden scoren.

Bovendien: zijn hoge scores altijd wenselijk? In Nederland klinkt bijvoorbeeld weleens kritiek op de verengelsing van de universiteiten, maar in de ranglijst krijgen de instellingen punten voor het aandeel internationale studenten en staf. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?