Terug naar overzicht

De succesformule van triatleet Chris:

Een goede planning, discipline en doorzettingsvermogen

Chris Steenbakker is triatleet op internationaal niveau, maar je kunt hem ook kennen uit de collegezalen van Avans. Los van wielrennen, hardlopen en zwemmen studeert hij ook nog werktuigbouwkunde. Zelfs dat loopt voorspoedig: “Zoals het er nu naar uit ziet, studeer ik in juni af.”

Zes dagen in de week moet hij trainen om geen kracht en conditie te verliezen. De drie disciplines traint hij soms gecombineerd, maar ook los van elkaar. Het gemakkelijkste is dan toch om dat in Zeeland te doen, waar hij oorspronkelijk vandaan komt en nu sinds twee weken weer woont. “In Breda is het ook leuk om te fietsen, maar dan moet ik tien keer stoppen voor een stoplicht. In Zeeland heb ik daar niet zoveel last van, haha”, lacht Chris. Samen met zijn team doet hij zes keer per jaar mee aan de eredivisiewedstrijden. Daarnaast heeft de sporter meegedaan met wedstrijden voor de Europa Cup, maar geeft toe dat dat ‘next level’ is.

Sporten en studeren
Toch was het af en toe ‘een tandje bijzetten’ en vooral in de tentamenperiodes was het zwaar. “Hoewel ik van docenten wel eerder weg mocht bij colleges of op een ander moment lessen kon inhalen, moest ik wel gewoon alle studiepunten halen om door te mogen naar het volgende jaar. Hoe ik dat deed? Een goede planning maken in combinatie met discipline en doorzettingsvermogen.” In zijn eerste jaar zat Chris met een groep Zeeuwen in de klas en was het iets gemakkelijker om er mee weg te komen door het ‘ons-kent-ons-principe’. Daarna begonnen medestudenten het wel irritant te vinden. “Vooral bij het werken aan groepsopdrachten kon ik er niet vaak zijn. Maar mijn groepsgenoten konden er niks van zeggen, want ik had alles af voor de deadline.”

Officiersopleiding
De coronaperiode heeft Chris aan het denken gezet over wat hij nu écht wil. Werken, topsporten of doorstuderen passeerden zijn gedachten. Toen kwam er iets totaal anders op zijn pad. “Ik heb defensie altijd interessant gevonden en toen zag ik een aanmeldmogelijkheid voor een ‘Experinece Day’ voor de officiersopleiding. Dat deed ik meteen.” Op die dag werd zijn fitheid op de proef gesteld aan de hand van verschillende tests, maar dat was voor de triatleet geen enkel probleem. “Toen mocht ik gelijk solliciteren en met de gedachte dat er maar dertig per jaar mogen starten, deed ik dat gelijk.”

Je moet kiezen: Defensie of triatlons?
“Defensie, daar heb ik nu voor gekozen en ben ik mee gestart. Ik doe iets waar ik mijn koppie bij moet houden, maar ik ben ook met mijn lichaam bezig. Dat vind ik belangrijk.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?