Terug naar overzicht

HBO Bouw en Infra Awards 2020: ‘Het prijzengeld besteden we aan onze thuiswerkplek’

Rens (l) en Stan (r) vlak na de prijsuitreiking

De academie voor Bouw en Infra reikte dinsdag de award uit voor beste afstudeerprijs. Rens Crooijmans en Stan Verberne ontwierpen een herbestemming voor een kerk in Helenaveen en gingen er met de publieks- én juryprijs vandoor.

Vier seniorenwoningen, een gezinswoning, zes starterswoningen, een gezamenlijke ruimte en een kapel om de religieuze functie van de kerk te behouden. De onlangs afgestudeerde Stan en Rens combineren in hun herbestemmingsplan wonen met religie. ”Het herbestemmen van kerken is momenteel een steeds relevanter maatschappelijk vraagstuk, aangezien veel kerken leegstaan”, vertelt Rens.  

In het plan zijn drie pijlers belangrijk. ”We wilden graag de karakteristieke elementen terugzien, maar wel een contrast maken tussen klassiek en modern. Dat zie je terug doordat we de raampartijen hebben behouden. In het ontwerp hebben we daar schilderijen van gemaakt die we achter het glas plaatsen. De functionaliteit van de kerk is nog steeds aanwezig door het kapelletje waarin een kaarsje gebrand kan worden.” 

Kers op de taart
Bij de voorbereiding op het afstuderen keken de twee naar de prijsuitreiking van de vorige HBO Bouw en Infra Awards. ”Wat zou het mooi zijn als we daar uiteindelijk ook komen te staan”, zeiden we tegen elkaar. ”Het was dan ook een hele eer dat we genomineerd waren. Nu we de award hebben gewonnen, is dat de kers op de taart. We hebben er veel energie in gestopt en het is mooi dat andere mensen het ook waarderen.”

”Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet. Het wordt ongetwijfeld goed besteed aan bijvoorbeeld onze thuiswerkplek.” Na het behalen van hun diploma Bouwkunde zijn Rens en Stan begonnen aan de master Architecture Building and Planning aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?