Terug naar overzicht

Maikel maakte van dichtbij de Amerikaanse verkiezingen mee

Sinds januari is Maikel Anthonissen, vierdejaarsstudent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Breda, voor stage in de Verenigde Staten. Vanuit Miami blikt hij terug op de verkiezingen en de bekendmaking van de uitslag.

Door Maikel Anthonissen

Afgelopen zaterdag werd Joseph R. Biden Jr. uitgeroepen tot president-elect van de Verenigde Staten. De Amerikaanse verkiezingen meemaken tijdens mijn stage hier in Miami is een van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf.

Toen Biden werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, ben ik gelijk de stad ingegaan om te kijken hoe het hier wordt gevierd. In de Miami Herald, de lokale krant, las ik dat een menigte zich had verzameld bij de Freedom Tower in downtown Miami. Daar ben ik heen gegaan en ik kwam er een grote groep feestende Biden-supporters tegen. De sfeer was geweldig: juichende mensen, toeterende auto’s en overal vlaggen. Het leek alsof de VS het wereldkampioenschap voetbal had gewonnen. Dit soort opwinding bij verkiezingen zijn wij in Nederland niet gewend.

Die mensen hebben een belangrijke reden om zo blij te zijn. Sinds Trump president is, is het land meer verdeeld geraakt. Veel mensen hadden het gevoel onderdrukt te worden. Ook al ben ik niet zo bekend met Trumps beleid in de VS, zijn houding in het algemeen als president is een van de redenen voor die verdeeldheid.

Zijn houding op Twitter, zijn Covid-19-beleid en het niet luisteren naar onderzoekers zorgt ervoor dat andere mensen die houding overnemen. Mensen die geloven dat hij de waarheid spreekt en dat het onmogelijk is dat de president iets te verbergen heeft of iets fout kan doen. Dat zorgde voor verdeeldheid in het land en het is ook een van de redenen waarom Covid-19 hier zo’n groot probleem is.

Zijn gedrag heeft naar mijn mening ook invloed gehad in Nederland. Zo hebben we in ons land een groep Viruswaanzin die fake news roept en niets gelooft wat onderzoekers zeggen. En de podcast van Lange Frans met zijn complottheorieën die veel weg hebben van de complottheorieën uit de VS.

Nu Trump het Witte huis moet verlaten, hoeven we ons daar iets minder zorgen om te maken. Het is de reden waarom deze keer een recordaantal mensen heeft gestemd tijdens de verkiezingen. Mensen wilden zo graag weer eens rustig kunnen ademhalen zonder zich druk te maken om Trump. Die wens kwam zaterdag uit en dat was te merken aan de opwinding van de feestvierende mensen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?