Terug naar overzicht

Maikels kijk op de Amerikaanse verkiezingen

Sinds januari is Maikel Anthonissen, vierdejaarsstudent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Breda, voor stage in de Verenigde Staten. Vanuit Miami blikt hij terug op de verkiezingen. Vandaag deel 2.

Door Maikel Anthonissen

In januari kwam ik aan in Miami en in mijn tweede week kwam ik al in aanraking met Trumpaanhangers. Auto’s met Trump-vlaggen reden achter elkaar aan door de stad. Er waren mensen die de stoet van auto’s toejuichten en anderen staken hun middelvinger op. Ik was verbaasd dat dit in januari al gebeurde.

Ik wist dat de stad Miami vooral democratisch stemde en de rest van Florida, met name de gebieden buiten de grote steden, op Trump. Florida is namelijk een swingstate, waarbij het moeilijk te voorspellen is of de staat democratisch of republikeins gaat stemmen. Het was duidelijk te zien: in de stad zag ik vooral Biden-vlaggen en zodra ik de stad uitging Trump-vlaggen.

Lees ook deel 1: Maikel maakte van dichtbij de Amerikaanse verkiezingen mee

Tijdens deze verkiezingen konden er 29 kiesmannen gewonnen worden in Florida. Dit jaar gingen die naar Trump. De president heeft hier veel bijeenkomsten gehouden om de 29 kiesmannen te winnen. Onverwacht was dat Miami (de county Miami-Dade) dit jaar nog steeds democratisch stemde, maar dat er toch veel Trump-stemmers waren in de stad. Volgens mij is de belangrijkste reden daarvoor dat Trump alles open wilde houden tijdens de pandemie om de economie niet te schaden, maar ook omdat in het zonnige Florida niemand binnen wil zitten.

Daarnaast deed Trump het zo goed in Florida omdat veel mensen geloven dat Biden een te socialistisch of communistisch programma heeft. Dat werd zelfs verspreid in advertenties. Er leven hier veel Zuid-Amerikanen en mensen verbinden Biden daardoor al snel aan het communistische Cuba. Ook is mij verteld dat de Venezolaanse president Maduro Biden een “kameraad” heeft genoemd. Die term wordt veel in het communisme gebruikt. Ook dat trok stemmers naar Trump. Het valt mij erg op dat Trump-stemmers hier in Amerika snel roepen dat iets communistisch is. Wat die mensen niet door hebben is dat een wat meer socialistisch programma hen juist zal helpen. Bijvoorbeeld als zorg goedkoper wordt.

De verkiezingen hebben laten zien hoe verdeeld het land is. Ze waren nog belangrijker deze keer en dat leidde tot opgewonden kiezers. Ik geloof dat met deze uitslag de sfeer weer beter en rustiger wordt. Het tellen van de stemmen duurde langer omdat veel democratische stemmen via de post zijn uitgebracht (mail ballots). Trump had zijn kiezers nadrukkelijk gevraagd om niet per post te stemmen. Het tellen van de mail ballots duurt langer, daarom had Trump in eerste instantie een voorsprong. En dat was ook de reden waarom hij wilde stoppen met tellen. Daarom vind ik het ironisch dat ze Biden een communistische dictator noemen terwijl Trump de democratie juist negeert en meer lijkt op een echte dictator.

Nog een punt om te benoemen: er werd agressief campagne gevoerd. Op YouTube zag ik veel advertenties waarin beide kandidaten elkaar belachelijk maken. Bijvoorbeeld Biden over de tax returns van Trump die hij niet wilde laten zien. En Trump over de zoon van Biden die wat vreemde zaken had gedaan in het buitenland. Kortom anders dan wat we in eigen land gewend zijn. Maar dingen die in Amerika gebeuren, waaien uiteindelijk vaak over naar Nederland.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?