Terug naar overzicht

Studenten voelen zich ‘uitgemolken’ door huurbaas

Verkleed als koeien protesteerden actievoerders vandaag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag tegen de hoge huurprijzen van studentenwoningen. Ze willen dat huisjesmelkers harder worden aangepakt.

Boe! stond er op de protestborden. De demonstranten, gekleed in witte onesies met zwarte vlekken en een uier, bleven netjes anderhalve meter uit elkaar en droegen mondkapjes. Iemand met een megafoon verklaarde waarom ze er stonden.

Ze willen dat D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een ‘huisjesmelkersboete’ invoert voor verhuurders die hun woningen duurder maken dan wettelijk is toegestaan. Daar staat nu in feite geen straf op.

Terugstorten
Huurders kunnen naar de huurcommissie stappen als ze te veel moeten betalen voor hun woning. Als ze gelijk krijgen, moet de huisbaas dat deel van de huur terugstorten. De actievoerders vinden de overheid niet streng genoeg.

Om de minister in beweging te krijgen staat er sinds vanmiddag een petitie online. De actie werd georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United.Het CBS meldde in september de grootste huurstijging in zes jaar tijd. Die maand waarschuwde de Landelijke Studentenvakbond ook dat studenten steeds vaker te veel huur betalen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?