Terug naar overzicht

‘Anderhalvemetersamenleving’ is woord van het jaar 2020

Niet Viruswappie, lockdownfeestje of raambezoek is het Van Dale Woord van het Jaar 2020, maar anderhalvemetersamenleving kwam als winnaar uit de bus. 

Het woord ontstond in de eerste coronagolf en kreeg 29,8 procent van de 12.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-site. 

Betekenis: “Samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën.”

Op de tweede plaats eindigde het woord fabeltjesfuik dat Arjen Lubach in Zondag met Lubach introduceerde ter aanduiding van de ‘socialemediafuik van complotdenkers’. Viruswappie eindigde op de derde plek met 10,6 procent.

De uitslag werd bekend gemaakt door Ton den Boon, Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd ‘boomer’ als woord van het jaar gekozen. In Vlaanderen is het woord ‘knuffelcontact’ uitgeroepen tot woord van het jaar.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?