Terug naar overzicht

Boetes liggen op de loer, dus draag een mondkapje!

De mondkapjesplicht is vanaf vandaag een feit. Iedereen van dertien jaar of ouder moet in publieke binnenruimtes een mondkapje dragen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 95 euro. Op het station in Breda werd vanmorgen al gecontroleerd. (zie foto) Bij onder andere de bussen naar verschillende Avanslocaties stonden handhavers.

Voorheen was het ‘dringende advies’ om er een te dragen van kracht. Nu is het een tijdelijke wet geworden en dus verplicht. Het geldt voor de komende drie maanden. Los van de stations moeten voortaan in onder meer winkels, supermarkten, cafés, theaters, onderwijsgebouwen en bij contactberoepen een mondkapje worden gedragen.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen. Bij gebedshuizen, zoals kerken en moskeeën, is het niet verplicht. Er kunnen ook medische redenen zijn waarom iemand geen mondkapje hoeft te dragen. Verder mag het kapje af bij de kapper als je baard geschoren moet worden. Bij publieke binnenruimtes is het (meestal) zo dat het masker af mag, wanneer je op een vaste zitplaats zit.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?