Terug naar overzicht

Column: Better safe than sorry

Nog niet zo heel lang geleden hing ik alleen maar rond in exclusieve omgevingen. Ik was daar een vanzelfsprekendheid en een graag geziene gast. Ik werd gewaardeerd en deed mijn werk gewoon goed. Het was oké en zoals het hoorde te zijn. Tegenwoordig sta ik volop in de schijnwerpers. Tegen wil en dank overigens. Ik ben volksheld én volksvijand nummer één. Iedereen heeft ineens een mening over me. Ik word omarmd en verguisd. Er wordt aan me getwijfeld maar ik ben tegelijkertijd hét symbool van solidariteit maar ook van onderdrukking. Als het over mij gaat neemt men gek genoeg geen blad voor de mond. Ik heb er niet om gevraagd. Het overkwam me gewoon. Eigenlijk van de ene op de andere dag.

Sinds een paar maanden word ik geleefd. Ik word geëxploiteerd, uitgebuit en misbruikt. Er worden me allerlei nare dingen aangesmeerd. Aan de ene kant ben ik adembenemend maar ik zou ook mensen de mond snoeren en zelfs hersenschade veroorzaken. Dat ik mascne zou veroorzaken is nog de minst erge roddel die over me rondgaat. Eerlijk is eerlijk, ik word je opgedrongen en je kunt niet meer om me heen. Ook bij Avans word je aangesproken als je me negeert. Hé, het was niet mijn idee hoor!

‘Eerlijk is eerlijk, ik word je opgedrongen en je kunt niet meer om me heen’

Ik lig nu al een tijdje verfomfaaid in de hoek van een klaslokaal. Afgedankt en afgeschreven. Ingeruild. Niemand die me aan wil raken, bang voor besmetting. En ook nu ik hier uitgeteld en op sterven na dood lig, krijg ik nog het verwijt het milieu te belasten. Zelf in deze staat wordt er nog over me heen gekotst. Nikab en boerka zijn terecht verontwaardigd. Daar waar zij werden verboden vanwege het feit dat ze gezichten bedekken, word ik juist verplicht gesteld. Dat is inderdaad niet uit te leggen en bewijst het racistische karakter van deze wetgeving. Als ik in mijn korte leven dat heb kunnen aantonen, dan heb ik toch nog zin gehad. Of ik je tegen dat klote virus heb kunnen beschermen? Ik weet het niet. Ik hoop het. Better safe than sorry? O, en voor mijn nakomelingen; knoflook is echt niet te doen!

Stefan van Teeffelen is docent bij de opleiding Social Work in Den Bosch

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?