Terug naar overzicht

Drastische maatregelen: Nederland in lockdown tot 19 januari

Pixabay by Krustovin

Na dagen van oplopende coronacijfers neemt het kabinet drastische maatregelen. Een vergaande lockdown tot en met 19 januari: scholen, theaters en niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Vanavond om 19.00 uur houdt minister-president Rutte een toespraak vanuit het Torentje. 

Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat de meeste maatregelen vannacht om middernacht al ingaan. De voorgenomen maatregelen op een rij:

  • Scholen sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Avans volgt het nieuws op de voet en wacht de toespraak af. Intussen houdt de Vereniging Hogescholen Avans op de hoogte van de ontwikkelingen. Zodra er meer duidelijkheid is, volgt onder andere op www.coronavirus.avans.nl meer informatie. Afhankelijk van de volledigheid van de informatie die vanavond al beschikbaar is, volgt die nadere berichtgeving vanavond en anders morgenmiddag, laat Avans weten.
  • Niet essentiële winkels moeten sluiten en andere zogenoemde doorstroomlocaties als musea en dierentuinen ook. Supermarkten, andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken blijven open. 
  • Naar de kapper voor een knipbeurt zit er niet meer in. Contactberoepen moeten namelijk ook hun werk stilleggen. Medische contactberoepen als de fysiotherapeuten en tandartsen uitgezonderd.
  • Ook sportscholen gaan dicht. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de buitensport.
  • Het maximumaantal van drie mensen dat je thuis mag ontvangen wordt teruggebracht naar twee. Met kerst wordt een uitzondering gemaakt en is een aantal van drie personen wél toegestaan.

Verder roept het kabinet op om zoveel mogelijk thuis te blijven en liever geen bezoek te ontvangen. Ook het instellen van een avondklok is besproken, maar wordt niet ingevoerd.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?