Terug naar overzicht

Kwaliteitskeuring in hoger onderwijs op pauze

Sommige opleidingen van universiteiten en hogescholen krijgen een jaar uitstel van de verplichte kwaliteitskeuring van hun onderwijs. Ze hebben in de coronacrisis al genoeg aan hun hoofd, is het idee.

De maatregel staat in het nieuwe ‘servicedocument’ dat vandaag online is gezet. Normaal gesproken moeten opleidingen elke zes jaar aan accreditatieorganisatie NVAO laten zien dat ze hun kwaliteit op orde hebben. 

Maar het ministerie en de instellingen zijn bang dat de werkdruk in deze tijd te hoog oploopt als docenten en managers ook nog eens de accreditatie moeten voorbereiden. Dus komt er uitstel.

Zwaarwegende redenen
Als opleidingen eigenlijk op 1 november 2021 hun papieren zouden moeten inleveren, mogen ze om uitstel vragen. Alleen bij “zwaarwegende redenen” zal accreditatieorganisatie NVAO daar nee op zeggen.

Andere opleidingen, die al op 1 mei moeten inleveren, zijn vermoedelijk allang bezig met het hele proces van accreditatie, dus dan heeft uitstel weinig zin. Alleen bij “onvoorziene omstandigheden” mogen zij ook een jaartje langer de tijd nemen.

Een keuring gaat als volgt. De onderwijsinstelling vraagt een visitatiecommissie van deskundigen om de opleidingen door te lichten op allerlei punten, zoals het eindniveau en de onderwijsomgeving. Die commissie schrijft een rapport voor de NVAO. Als alles in orde is, geeft die het stempel van goedkeuring.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?