Terug naar overzicht

Studenten smeken om stages

Illustratie: Daan van Bommel

In de donkere dagen voor kerstmis doen vakbond CNV en het Interstedelijk Studenten Overleg een oproep aan werkgevers: laat studenten niet in de kou staan en bied stages aan.

Het zijn uitzonderlijke tijden. In de lockdown hebben veel bedrijven het moeilijk en daardoor zijn er ook minder stageplaatsen. ”Het is voor studenten om moedeloos van te worden”, zegt Suzanne Witteveen van CNV.

Uit de cijfers van statistiekbureau CBS, tot mei 2020, blijkt inderdaad dat er minder studenten op stage zijn. Vanaf maart, als de eerste lockdown ingaat, daalt het aantal stages abrupt. In mei 2019 waren er 104 duizend studenten op stage, in mei 2020 waren dat er maar 85,6 duizend.

Volgens het ISO zijn er steeds minder stages beschikbaar. “Het zorgt voor veel stress onder studenten, want ze vissen met z’n allen in een veel te kleine vijver”, zegt voorzitter Dahran Çoban. “Veel studenten moeten concessies doen in hun stagekeuze, missen relevante werkervaring en lopen in veel gevallen studievertraging op.”

Voor het bedrijfsleven zelf is het op langere termijn ook niet goed als studenten geen stagelopen, zeggen CNV en ISO erbij.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?