Terug naar overzicht

Studenten vragen Sint om afschaffing leenstelsel

Foto: Vidius

In de aanloop naar Pakjesavond zetten studenten vanmiddag hun schoen op het Utrechtse Domplein. Bovenaan hun verlanglijstje stond een schuldenvrije basisbeurs. Sinterklaas sprak hen toe en bleek het roerend met hen eens: “Deze eis klinkt misschien wel hard/maar de totale studieschuld is nu al 20 miljard!” Hij riep de politiek op om over de brug te komen.

De actie werd georganiseerd door de Utrechtse studentenbond VIDIUS, samen met de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United. Zij voeren al een jaar lang campagne tegen het leenstelsel onder de noemer #NietMijnSchuld. Behalve een basisbeurs eisen ze ook compensatie voor de leenstelselgeneratie en meer geld voor de onderwijsbegroting. 

Ook de meeste politieke partijen willen dat er een nieuwe studiebeurs komt. Alleen de VVD pleit in haar conceptverkiezingsprogramma voor het behoud van het huidige leenstelsel.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?