Terug naar overzicht

Met aanvulling van Levie Vriend

Deze Tweede Kamerleden blijven en vertrekken

Alle stemmen zijn geteld. De verkiezingen betekenen het afscheid van enkele Tweede Kamerleden die het hoger onderwijs en onderzoek de afgelopen jaren in hun portefeuille hadden. Ook verwelkomt de Tweede Kamer nieuwe politici. Een van hen is Avans-alumnus Daan de Kort. Punt sprak met hem in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Het waren spannende dagen voor Lisa Westerveld. Het Tweede Kamerlid stond als nummer tien op de lijst van GroenLinks, maar haar partij verloor de verkiezingen. Van de veertien zetels blijven er maar acht over. 

Toch blijft Westerveld in de Kamer, want ze kreeg meer dan 33 duizend voorkeursstemmen. Ze is er stil van, twitterde ze. “Dit is bizar veel. Dank voor jullie steun en vertrouwen.” Ze heeft binnen haar fractie niet alleen het hoger onderwijs, maar ook de jeugdzorg onder haar hoede. Mede-onderwijswoordvoerder Niels van den Berge valt buiten de boot.

Bij de VVD was het minder spannend. Onderwijswoordvoerder Dennis Wiersma stond op plaats negen en kon de verkiezingen met een gerust hart tegemoet zien. Het was vooraf al duidelijk dat zijn partij de grootste zou blijven. Zelfs zijn mede-onderwijswoordvoerder Rudmer Heerema op plaats 29 hoefde nauwelijks zenuwachtig te zijn over zijn herverkiezing.

Oud-Avansstudent
Nieuw in de Kamer bij de VVD is oud-Avansstudent Bestuurskunde Daan de Kort. Onderwijswoordvoerder wordt hij niet. ”Brabanders zijn innovatief, dat zit in ons DNA. Daar mogen we best trots op zijn en daar wil ik graag meer aandacht voor”, vertelde hij eerder aan Punt.

D66 won ook. Jan Paternotte was de nummer vier op de lijst, wat behoorlijk hoog is in de kring van onderwijswoordvoerders. Zijn collega Paul van Meenen stond op elf. Beiden zijn dus ruimschoots herkozen.

© HOP

En bij de verliezers? Eppo Bruins had misschien op meer gehoopt. De ChristenUnie haalt meestal vijf zetels, maar het konden er best zes worden en dan – wie weet – zeven. Dan zou hij herkozen zijn, maar het is niet gebeurd.

Het CDA ging ook onderuit, maar Harry van der Molen stond op nummer 9 en zo groot was het verlies nu ook weer niet. En alles wijst erop dat het CDA gewoon blijft regeren, dus hij kan op de oude voet verder – even afgezien van eventuele portefeuillewisselingen binnen de fractie.

Frank Futselaar (SP) wilde liever niet door als Kamerlid. Daarom stond hij nogal laag op de lijst, op nummer 19. Hij gaat weer aan de slag als hbo-docent. Zijn collega Peter Kwint stond op nummer 7 en heeft de Kamer dus wel gehaald.

Inmiddels is ook de Partij voor de Dieren niet meer weg te denken uit Den Haag. Met enige regelmaat schoof Lammert van Raan aan bij de vergaderingen over hoger onderwijs en onderzoek. Ook hij behoudt zijn zetel.

Punt. Of had jij nog wat?

Levie Vriend

Beste Rob, Hier vind je een overzicht van alle 69 vertrokken Tweede Kamerleden.

2021-04-09 15:57:18

Rob Mesander

Hallo, Is er ergens een lijst van de vertrokken kamerleden?

2021-04-09 15:48:56

Meer lezen?