Terug naar overzicht

Ook online is de Speedmeet van AI&I een succes

Vanuit het Atrium bij Avans aan de Onderwijsboulevard werd de Speedmeet aan elkaar gepraat

Een stageplaats vinden in coronatijd kan knap lastig zijn. Daarom organiseerde de Academie voor Industrie & Informatica op dinsdag een online Speedmeet. Studenten en werkgevers konden zo op zoek naar een goede match.

Na een plenaire opening met opleidingscoördinator Geert Gooskens gingen de studenten en werkgevers hun eigen weg. Werkgevers hadden hun eigen online kamer, waar studenten langskwamen om kennis met ze te maken. Ook waren er bedrijfspitches en konden studenten via een carrousel aan willekeurige bedrijven gekoppeld worden.

Oriënteren 
“Daar ga ik straks zeker gebruik van maken, met die optie ben ik heel blij. Ik gebruik deze Speedmeet namelijk vooral om mezelf te oriënteren”, vertelt Sebahattin Sayici, tweedejaarsstudent Bedrijfsinformatica in Den Bosch. “Ik heb een hele planning gemaakt voor de dag en heb er ook echt zin in.”

In totaal deden er ruim 800 studenten van de technische en ICT-opleidingen aan de Speedmeet mee, samen met 101 bedrijven. De livestream werd vanuit het Atrium bij Avans aan de Onderwijsboulevard verzorgd. Normaal gesproken vindt de Speedmeet fysiek plaats bij Avans, maar door corona ging dat niet.

Echte mensen
De Avansstudent woonde als eerste een sessie van softwarebedrijf Ctac bij. Daar was hij best positief over. “Er werd informatie over het bedrijf zelf gegeven, maar de werknemers vertelden ook wat over zichzelf. Daardoor had ik het gevoel dat ik naar echte mensen zat te kijken”, vertelt hij. “Of ik er ook stage wil lopen, weet ik nog niet. Ik heb later vandaag nog een afspraak met ProRail, Atos en Creetion. Dat lijken me ook interessante bedrijven met veel mogelijkheden tot stage-opdrachten.”

Over de opzet van de Speedmeet is Sebahattin enthousiast. Iets wat hij niet verwachtte. “Het is echt goed geregeld. Het platform zit goed in elkaar en ook de chatfunctie werkt. Door corona hebben ze weinig andere keus, maar ik ben blij dat het er is”, vertelt hij. “Ik ben iemand die dit ook wel serieus neemt. Ik wil echt iets van mijn stage maken straks.”

Reistijd
Ook Mohammed Mohammed vindt de online Speedmeet een prima uitkomst in coronatijd. “Ze hebben dit mooi bedacht. Het was wel even zoeken hoe de site werkte, maar zodra ik dat onder de knie had ging het goed. Online bespaart het me ook flink wat reistijd”, vertelt de tweedejaarsstudent Bedrijfskundige Informatica tussen twee afspraken met bedrijven in. “In totaal heb ik er vijf vandaag. Hopelijk zit er wat tussen!”

‘Ik wil echt iets van mijn stage maken’ – Mohammed Mohammed

Mohammed luisterde ‘s ochtends naar wat bedrijfspitches, maar vond de persoonlijke afspraken met werkgevers fijner. “Daar kan ik direct vragen wat ik bij een bedrijf kan doen, in plaats van eerst te hoeven luisteren naar een algemene intro. Dat komt later in het proces wel”, zegt hij.

Illustratie: Elmarye Aaij
Illustratie: Elmarye Aaij

Ook vacaturesites
De tweedejaarsstudent Bedrijfskundige Informatica is nog op zoek naar een stage in de data-analyse. Aan het eind van de dag hoopt hij een goede match te hebben met een bedrijf. “Maar ik zoek ook op vacaturesites naar stages. Ik wil me specialiseren bij een bedrijf dat ik écht leuk vind, dus ik zoek breed.”

8 stagiaires
Een van de deelnemende bedrijven was Sogeti. Mathijs de With was namens het ICT-bedrijf aanwezig bij de Speedmeet. Voor hem was het een vruchtbare ochtend. “We hebben er acht potentiële stagiaires aan overgehouden!”, vertelt hij na afloop van de studie-activiteit. “Dit was een mooie manier om stagiaires te zoeken. Een leuk alternatief voor een gewone stagemarkt.”

De With zocht vooral naar laatstejaarsstudenten Technische Informatica die goed met Javascript zijn. “Doordat ik kon filteren, had ik die zo gevonden. Dat was een goede toevoeging. Het platform zat echt goed in elkaar.”

De oud-student van de Hogeschool van Utrecht vond het leuk om mee te doen aan de Speedmeet. Wel hoopt hij dat hij potentiële stagiaires weer snel fysiek kan ontmoeten. “Elkaar echt kunnen zien werkt een stuk beter. Maar dit was een mooie gelegenheid om weer eens mensen te spreken, zo in coronatijd. Het maakte het allemaal wat draaglijker.”

Update: bekijk hier de aftermovie van de Online Speedmeet.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?