Terug naar overzicht

Punt vat voor je samen wat er gebeurde tijdens de verkiezingsavond

Bron: D66

D66-partijleider Sigrid Kaag danst op tafel, demissionair premier Rutte komt via een YouTube-livestream in je woonkamer, Geert Wilders die hen feliciteert, Jesse Klaver die na een verlies van zeven zetels zegt ‘niet verslagen te zijn en samen door te gaan’ en ook het CDA levert fors aan zetels in. Een kleine recap van de verkiezingsavond.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is bekend. De VVD heeft voor de vierde keer op rij de meeste stemmen gekregen en komt met 35 zetels in de kamer. D66 haalde een historisch hoog aantal zetels (24) en verovert de tweede plek. De PVV volgt als derde met 17 zetels, het CDA daarna met 15. Waar GroenLinks in 2017 nog 14 zetels behaalde, zakt het nu af naar zeven stuks. De grootste stijger van deze verkiezingen is Forum voor Democratie. Deze partij behaalt volgens de voorlopige prognoses zes zetels meer dan in 2017 en komt daarmee op acht zetels. 

Opvallend aan deze verkiezingen zijn de vele nieuwkomers in de Tweede Kamer. Pro-Europese partij VOLT haalt drie zetels binnen en JA21, opgericht door voormalig FvD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, vestigt zich in de kamer met vier zetels. De laatste nieuwkomer is de BoerBurgerBeweging, die kan rekenen op één zetel. Of de partij van Sylvana Simons, Bij1, een zetel ontvangt is nog onzeker.

Hoe nu verder?
Vandaag om 14:00 uur komen alle gekozen lijsttrekkers bijeen in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Onder leiding van de huidige Kamervoorzitter Khadija Arib wordt een verkenner aangewezen die de eerste gesprekken zal voeren over een nieuw kabinet. Aan het einde van de middag is bekend wie die persoon wordt. 

Een verkenner doet vooronderzoek voor een formatie en kijkt welke partijen met elkaar een regering willen vormen.   

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?