Terug naar overzicht

Studenten organiseren protestcollege voor meer fysieke les

Foto: Ikwilnaarschool

Studenten van actiegroep #Ikwilnaarschool organiseerden vanochtend op verkiezingsdag een protestcollege in de Utrechtse binnenstad. Ze willen dat vanaf volgende maand in elk geval de helft van het onderwijs weer op locatie plaatsvindt.

De actievoerders verzamelden zich om 10.00 uur mét schoolbord en krijt op het Janskerkhof in Utrecht. Daar gaven ze ‘protestcolleges’ aan de aanwezige demonstranten en aan geïnteresseerde voorbijgangers. Zo’n 30 studenten volgden de colleges. Sommige hadden zelf stoeltjes en thermoskannen meegenomen. Iedereen hield netjes afstand van elkaar.

Theaters
Het is niet hun eerste roep om meer fysieke les. In oktober stonden de studenten van #Ikwilnaarschool nog op het Amsterdamse Museumplein. Toen was de boodschap dat de overheid geld moest geven om leegstaande theaters en congrescentra af te huren.

Of dat is gelukt? Niet bepaald, vinden de initiatiefnemers, want in de huidige lockdown vinden er juist nog veel meer werkgroepen en colleges online plaats. En dat gaat ten koste van de onderwijskwaliteit en het mentale welzijn van studenten, waarschuwen ze. Ondertussen staan er vanwege de coronacrisis nog altijd veel grote gebouwen leeg.

Met deze actie op verkiezingsdag doen ze daarom opnieuw een beroep op de politiek. Hun inzet: vanaf april moet 50 procent van het onderwijs weer uit fysieke lessen bestaan. Ook willen ze dat er meer studieplekken voor studenten komen.

Veilig
Maar kan dat wel, nu de besmettingscijfers juist weer oplopen? Masterstudent Joshua de Roos, één van de initiatiefnemers van het protest, denkt van wel. “Zoals we in oktober al stelden zijn er genoeg grote culturele locaties die nu leegstaan waar veilig onderwijs kan worden gegeven. En voor studieplekken zou er bijvoorbeeld met de horeca kunnen worden samengewerkt.”

Het plan is ook niet om grote groepen studenten bij elkaar te zetten, vervolgt hij. “Het gaat vooral om kleine werkgroepen waar interactie belangrijk is.” Digitale alternatieven hoeven wat hem betreft niet te worden afgeschaft. “Die twee opties kunnen heel goed naast elkaar bestaan.”

Er moet nu vooral snel iets worden gedaan voor studenten die het moeilijk vinden om in hun eentje thuis te zitten, stelt hij. “Dat is óók schadelijk voor de gezondheid, net als het coronavirus.”

Over het protestcollege van vanochtend is De Roos heel tevreden. “Als het nodig is komt er wat ons betreft zeker een vervolg, mogelijk ook in andere steden.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?