Terug naar overzicht

Vrijwilliger bij het vaccineren tegen corona: ‘Mensen zijn dankbaar dat we er zijn’

Danischa Bril, student Verpleegkunde in Breda, werkt als verpleegkundige in de ggz, studeert in deeltijd én werkt als vrijwilliger voor het Rode Kruis. Als teamleider helpt ze bij het vaccineren tegen corona. “Het voelt als mijn plicht om iets bij te dragen.”

Vrijwilliger bij het Rode Kruis was Danischa al langer, de bedoeling was dat ze als EHBO’er aan de slag ging tijdens evenementen. Maar door corona worden die niet meer georganiseerd. Ze wilde graag de zorg ondersteunen tijdens de pandemie, maar twijfelde wel even over de manier waarop. “Ik wilde het virus niet mee naar mijn werk nemen. Toch voelde ik dat ik iets moest doen. Helpen bij het vaccineren kon wel, want het risico op besmetting is daar niet groot.”

De dag voor ze daadwerkelijk als vrijwilliger aan de slag ging, kreeg Danischa te horen dat ze teamleider werd. “Dat vond ik best spannend. En tegelijk zie ik het als een goede aanvulling op mijn opleiding. Het is leerzaam, want hoe moet je precies een team leiden?” Ze merkte al snel dat ze zich met haar 24 jaar soms moest verantwoorden. “Ik kreeg er opmerkingen over, dat vond ik jammer. Maar ik kon goed uitleggen dat ik teamleider ben geworden met een reden en wat mijn achtergrond is.”

De GGD-medewerkers vaccineren, Danischa heeft namens de Rode Kruis-vrijwilligers contact met de dagcoördinator van de GGD. “Dan geef ik bijvoorbeeld door welke verbeterpunten zijn. Je werkt met verschillende mensen, dus het was in het begin even zoeken hoe dat het beste ging.”

Ouderen
Vooral zorgmedewerkers en ouderen zijn tot nu toe gevaccineerd. “Er komen weleens ouderen om vijf uur binnen, terwijl ze pas om half acht een afspraak hebben”, lacht Danischa. Ze vindt het mooi om juist die mensen te kunnen helpen. Zo kwam er een licht dementerende man met zijn vrouw en dochter, helemaal vanuit Breda naar Bergen op Zoom. Zijn identiteitsbewijs had hij ergens verstopt, dus die hadden ze niet bij zich. Eigenlijk mag je dan niet gevaccineerd worden.

“Ik zag de paniek en de onrust bij die man vanwege de onbekende omgeving”, vertelt Danischa. “Ik heb kunnen regelen dat hij toch de vaccinatie kreeg. We kunnen mensen opzoeken in het systeem. Daarna heb ik ze apart gezet in een kamer, zodat ze niet met veel andere mensen in een grote ruimte hoefden te wachten. Via Facebook kreeg ik later een berichtje van zijn dochter. Ze had mijn naam gelezen op mijn badge en wilde me bedanken voor de moeite die ik had gedaan.” Over het algemeen zijn mensen dankbaar dat vrijwilligers als Danischa er zijn. Soms nemen ze zelfs iets lekkers mee. “Al weten de meesten niet dat het vrijwilligerswerk is.”

Energie
Danischa werkt 32 uur per week in de ggz en doet de deeltijdopleiding Verpleegkunde, dus ze werkt niet iedere week voor het Rode Kruis. “Als ik maar drie dagen hoef te werken, draai ik een dienst als vrijwilliger en soms op zaterdag als ik niets te doen heb. Het kost misschien energie, maar dat krijg ik er ook voor terug. Het geeft me een goed gevoel en ik doe ervaring op.”

Lees ook: Docent Jochem schiet te hulp als Rode Kruisvrijwilliger

Haar droom is om ooit in de spoedeisende zorg te werken, het liefst op een ambulance. “Dat leer je niet uit de boeken”, zegt Danischa. Daarom vindt ze het belangrijk om eerst verschillende kanten van de zorg te hebben gezien, zoals het ziekenhuis, de ggz en nu het Rode Kruis. “Als het vaccineren straks klaar is, komt er vast weer iets anders. Het was mijn plan om bij het noodhulpteam te gaan, dan help je bijvoorbeeld bij grote ongelukken. Maar de aanvullende cursus ging vanwege corona niet door.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?