Terug naar overzicht

Wippers opgelet: doe mee met dit kampioenschap!

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra en demissionair minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen wippen de eerste tegel.

Wie denkt aan het toestel in de speeltuin of aan het kunstje in bed, heeft het mis. Het gaat namelijk om het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen! Het kampioenschap is vandaag van start gegaan en heeft als doel om zo veel mogelijk tegels in Nederland om te ruilen voor groen. Ruim veertig gemeenten doen mee waaronder Avanssteden Breda, Tilburg en Den Bosch.

De opdracht is simpel: haal tegels eruit en plant er groen voor in de plaats. Iedereen kan meedoen maar de tegels moeten wel van jezelf zijn, het is volgens de organisatie niet de bedoeling dat je tegels in openbare ruimten gaat wippen. Tegels uit eigen tuin, gevel of bij je bedrijventerrein kan natuurlijk wel.

Prijs voor de beste wippers
Als je tegels gewipt hebt, kun je dat aan de hand van foto’s doorgeven via de site van het NK-tegelwippen. Zij houden bij per gemeente hoeveel tegels er omgeruild zijn voor groen. De gemeente die dit het meest heeft gedaan, wint een gouden tegel. De persoon die het meest heeft gewipt, maakt kans op de ‘Publiekswipper’. Om het kampioenschap zo eerlijk te laten verlopen hanteert de jury een TPI, dat staat voor gewipte tegel per inwoner.

Goed voor het milieu
De actie is ludiek, maar de boodschap is serieus. Tegels houden warmte vast, laten regenwater niet goed wegspoelen en zijn slecht voor de biodiversiteit. Vorig jaar werden er ook al tegels gewipt, maar dit jaar moet dat overtroffen worden, vindt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen. “Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Het kampioenschap duurt een half jaar, van 30 maart tot 30 september.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?