Terug naar overzicht

Zó stemden de Avanssteden

Wil jij weten waar het meest op is gestemd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in de Avanssteden? Of ben jij benieuwd naar hoe nieuwe partijen het hebben gedaan in de stad waar jij studeert? Punt zet het op een rijtje.

Onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar was het opkomstpercentage 80 procent. Dat was bij de vorige verkiezingen nog 67 procent, een stijging van dertien procent, schrijft de NOS.

Breda
In Breda werd het vaakst gestemd op de VVD. Daarna volgt D66, op nummer drie staat de PVV. Dat is volledig in lijn met de landelijke uitslag. Wel werd er minder op de partij van demissionair premier Rutte gestemd dan in 2017. Op partijen als GroenLinks en PVV werd ook minder gestemd dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Ook landelijk is dat het geval. Forum voor Democratie doet het dan juist weer een stuk beter, net als nieuwkomers VOLT en JA21.

Tilburg
Ook in Tilburg staat de VVD op 1, gevolgd door D66 en de PVV. De VVD kan in de Kruikenstad op meer stemmen rekenen dan in 2017. Ook Forum deed het goed in Tilburg, net als de PvdA. Landelijk gezien bleef die partij op hetzelfde aantal zetels, maar in Tilburg wisten stemmers de partij vaker te vinden dan bij de vorige verkiezingen.

Den Bosch
Net als in Breda en Tilburg is ook hier de top 3 hetzelfde als bij de landelijke verkiezingen. De VVD ontving er meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen, net als D66. De partij met het grootste verlies ten opzichte van 2017 is GroenLinks. Die partij ontving in Den Bosch 4,6 procent minder stemmen dan de vorige keer.

Roosendaal
De top 3 waar het meest op is gestemd in Roosendaal bestaat uit dezelfde partijen als in de andere Avanssteden, maar wel in een andere volgorde. Niet D66, maar de PVV staat er op twee. Wel ontving de partij van Wilders 4,2 procent minder stemmen dan in 2017. Ook GroenLinks daalde er flink. Onder andere D66, Forum voor Democratie, PvdA, PvdD, CU, en Nida boekten er winst ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Wil jij de volledige uitslagen van de Avanssteden weten of hoe er in jouw gemeente werd gestemd? Dat kan hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?