Terug naar overzicht

Er zijn al spelers voorbij level 200 in de piratengame van Bob van der Putten

Bob van der Putten

Tussen het lesgeven en het onderhouden van zijn gezin door, bouwt docent Informatica Bob van der Putten in zijn vrije tijd games. Sinds twee weken is zijn nieuwe pirateshooter Crazy Pirate Kaboom te downloaden, een avonturenspel waar hij een jaar aan heeft gewerkt. ‘’Er zijn zelfs al mensen die voorbij level tweehonderd zijn!’’

Al elf jaar werkt Bob van der Putten met ontzettend veel plezier als docent Informatica bij Avans, de plek waar hij zelf ook studeerde. Maar naast zijn docentschap heeft hij nog een grote liefde: het ontwikkelen van games. Daarin volgde hij lang geleden een master. ‘’Toen ik hier een paar jaar in dienst was, begon dat weer heel erg te kriebelen. Ik had ideeën die ik wilde delen, uiten en omzetten naar spellen die ik zelf ook kon spelen’’, vertelt hij. ‘’Het was een droom om les te geven, maar ook om zelf spellen te maken.’’

Unity Development
Onder de naam Coded Fun Games besloot Van der Putten als hobby games te ontwikkelen, naast zijn werk bij Avans. In 2016 bracht hij zijn eerste game uit, met Crazy Pirate Kaboom is nu de tweede te downloaden. Daarmee begon hij vorig jaar, toen zijn tweedejaarsstudenten het keuzevak Unity Development volgden. Het maken van games is daarbij het doel. ‘’Het leek me leuk om tegelijkertijd met hen zelf ook een nieuw project te starten. Zo kon ik mijn eigen voorbeelden gebruiken’’, legt Van der Putten uit, die niet lang hoefde te zoeken naar een eigen game-idee. ‘’Ik heb een schrift vol ideeën, Crazy Pirate Kaboom was er gewoon een van die ik uitkoos. En nu is ‘ie af, daar ben ik best trots op.’’

Tactische beslissingen
Crazy Pirate Kaboom is een cartoony piratenshooter voor alle leeftijden, te bespelen op Android-apparaten. In het spel moet je je piratenschip tussen voorbijvliegende kanonskogels, tentakels en luchtschepen navigeren. Ondertussen verzamel je zoveel mogelijk schatten. Er zijn ruim tweehonderd levels, qua gameplay is het te vergelijken met Angry Birds. ‘’Het is een spel ter vermaak voor iedereen, om tijd mee te vullen’’, geeft Van der Putten aan. ‘’Maar er zit meer in dan je denkt. Je moet alert zijn en goed plannen. Ook moet je goede tactische beslissingen maken, want wat je doet heeft gevolgen voor de rest van het spelverloop.’’

Regie in eigen handen
De Avansdocent heeft het spel helemaal zelf bedacht, geprogrammeerd en getekend. Veel werk, zeker omdat hij ook moest lesgeven en een gezin heeft. Maar samenwerken met iemand anders, was voor Van der Putten geen optie. ‘’Ik wilde het zelf doen en de regie in eigen handen houden. Als ik met iemand had samengewerkt, had ik verplichtingen naar diegene gehad. Dat wilde ik niet. Het zelf doen is uiteindelijk ook het leukste. Je hebt artistieke vrijheid, je kunt maken wat je wilt.’’

Verzadigde markt
Tot nu toe is de gratis game 70 keer gedownload. Een beetje een teleurstellend aantal, geeft Van der Putten toe. ‘’Je hoopt op meer, want je stopt er veel tijd en moeite in’’, zegt de docent, die tegelijkertijd realistisch is. ‘’Overal zijn er mensen zoals ik, de markt is verzadigd. En aan de andere kant: er zijn 70 mensen die mijn spel spelen. Dat is toch ontzettend gaaf? Er zijn zelfs mensen die al voorbij level 200 zijn en hebben betaald voor mijn game. Dat was een doel van me, dat mensen ooit zouden betalen voor mijn spelletjes. Ik heb al 1,39 verdiend, haha!’’

Een screenshot uit het spel

Nu het tweede spel van zijn hand op de markt is, heeft Van der Putten de smaak te pakken. ‘’Ik werk alweer aan een nieuwe game, die zich afspeelt in de Middeleeuwen. De focus komt daarbij te liggen op tekeningen, die ik wederom zelf maak’’, zegt de docent, die het spel over drie jaar hoopt uit te brengen.

Crazy Pirate Kaboom is gratis te downloaden via deze link. In de game zit een extra functie om te betalen, maar dat is niet verplicht.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?