Terug naar overzicht

Geen kritiek op opening hoger onderwijs in Tweede Kamer

Via: Flickr

 Hoewel de ziekenhuizen het zwaar hebben, ging de Tweede Kamer gisteren akkoord met de versoepeling van de coronamaatregelen. De heropening van het hoger onderwijs kwam niet in gevaar.

Het was donderdag een ingewikkeld debat over de coronamaatregelen van het kabinet. De koele cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames stemmen niet vrolijk en toch gaat het kabinet versoepelen. Kan dat wel?

Aarzelingen waren er genoeg. “Als we dan gaan versoepelen, waarom heeft dit kabinet dan niet het onderwijs meer prioriteit gegeven?”, vroeg Lisa Westerveld van GroenLinks. “Het klopt dat er meer ruimte komt, maar de hogescholen gaan nog niet helemaal open.”

Prioriteit
Ze wilde niet zeggen dat dit per se moest, voegde ze eraan toe. “Maar het is natuurlijk wel zo dat we hier met elkaar hebben gezegd: als we gaan versoepelen, dan hebben de avondklok en het onderwijs prioriteit.”

Dat stond inderdaad in een GroenLinks-motie die een maand geleden een ruime meerderheid kreeg in de Tweede Kamer (ook al stemden VVD, CDA en PvdA ertegen).

De Partij voor de Dieren viel GroenLinks bij, net als de nieuwe fractie JA21. Die laatste partij vroeg aandacht voor de mentale problemen van studenten die niet naar hun onderwijsinstelling kunnen. Er moet toch meer mogelijk zijn, dacht Kamerlid Nicki Pouw-Verweij: “Als de horeca door middel van spatschermen het terras mag indelen, waarom zouden universiteiten dit dan niet mogen doen met studieruimtes?”

Demissionair premier Rutte wimpelde de kritiek weg. “Er zit hier een heel grote stap in voor een half miljoen studenten, die weer een dag in de week naar college gaan. Dat is wel, zoals Hugo de Jonge dat noemt, dichtgesmeerd met testen, maar niettemin gaan ze weer een dag in de week naar de universiteit of de hogeschool.”

Hij doelt op de zelftesten die studenten en medewerkers van hogescholen en universiteiten gratis krijgen. Daar is bijna een half miljard euro mee gemoeid en het is de vraag of die testen zoden aan de dijk zetten, maar daar stelden de Kamerleden geen vragen over.

Eén dag
“Het is inderdaad een grote stap, want studenten kunnen eindelijk weer naar college”, zei Westerveld (GL). “Wel is het is maar één dag in de week. Tegelijkertijd worden bijvoorbeeld ook de winkels geopend. Zouden we niet eerst moeten kijken of het onderwijs een dag in de week – en hopelijk nog meer – open kan en pas dan de volgende stap zetten?”

Je moet de hele tijd kijken wat er kan, was het antwoord van Rutte. “Tegelijkertijd is onderwijs voor iedereen in deze Tweede Kamer, denk ik, én voor het kabinet een absolute topprioriteit.”

Verworpen
Uiteindelijk diende Lilianne Ploumen (PvdA) als enige een motie in tegen het openen van de terrassen en andere versoepelingen. Maar zelfs zij wil niet tornen aan de voorzichtige opening van het hoger onderwijs. Haar motie werd overigens met overgrote meerderheid verworpen en kreeg alleen steun van Bij1.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?