Landelijke studentenstaking op 3 juni

  illustratie: Janine Jansen
  Illustratie: Janine Jansen

  Studenten gaan op 3 juni staken, zeggen de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United. Ze eisen meer studiefinanciering en volledige compensatie voor de studenten die de basisbeurs zijn misgelopen.

  Onder het motto #nietmijnschuld voeren de LSVb en FNV Young al maanden actie tegen het leenstelsel. In zes studentensteden organiseerden ze protestbijeenkomsten. De nu aangekondigde ‘operatie formatie’ richt zich op de partijen die gaan onderhandelen over een nieuw regeerakkoord.

  Basisbeurs terug
  Afgelopen zaterdag hielden de vakbonden een Zoom-vergadering waaraan 300 studenten meededen. Ze willen dat de basisbeurs terugkomt en dat de ‘pechstudenten’ die vanaf 2015 geen basisbeurs meer ontvingen volledig gecompenseerd worden.

  De eerste lichtingen studenten van het nieuwe leenstelsel kregen geen basisbeurs, maar na afstuderen ontvangen ze wel een studievoucher van tweeduizend euro voor bijscholing. Die voucher vinden de actievoerders “volstrekt onvoldoende”. De tienduizend euro per student die GroenLinks voorstelt in haar verkiezingsprogramma “komt meer in de buurt”, zei FNV Young-voorzitter Bas van Weegberg.

  Geen college
  De bonden roepen alle studenten op om een online petitie te tekenen en op 3 juni mee te doen aan een landelijke staking. Ze studeren die dag niet en doen niet mee aan hun (online) college.

  Volgens LSVb-voorzitter Lyle Muns is het nu of nooit: “Dit is onze kans om het leenstelsel af te schaffen en met een goed alternatief te komen. Het geld wordt nu verdeeld.”

  Meer artikelen over

           

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.