Terug naar overzicht

CDA-leden vinden leenstelsel breekpunt

Janine Janssen
Illustratie: Janine Janssen

Het leenstelsel moet verdwijnen en de pechgeneratie moet compensatie krijgen, anders kan het CDA niet in het volgende kabinet stappen. Dat vindt 70 procent van de CDA-leden.

De christendemocraten hielden afgelopen zaterdag een congres. Dat ging vooral over de partijcultuur en het vertrek van Pieter Omtzigt, maar de jonge partijleden (CDJA) vroegen ook aandacht voor de studiefinanciering.

De jongeren hadden een motie ingediend. Vanaf heden moet het afschaffen van het leenstelsel een breekpunt zijn, stond erin. Ook moet er compensatie komen voor studenten die de basisbeurs zijn misgelopen.

Ontraden
De partijtop ontraadde de motie. Het CDA wil in onderhandelingen geen breekpunten formuleren, was het argument. Maar een ruime meerderheid van 1120 tegen 478 leden keek daar anders tegenaan.

In de onderhandelingen na de vorige verkiezingen (2017) bleek het leenstelsel inderdaad geen breekpunt. CDA en ChristenUnie wilden de basisbeurs terug, maar VVD en D66 niet. Het compromis was een halvering van het collegegeld in het eerste studiejaar. 

De partijtop lijkt het onderwerp nog altijd minder belangrijk te vinden dan de leden. In het verkiezingsprogramma voor 2021 stond aanvankelijk alleen de terugkeer van de basisbeurs voor bachelorstudenten. Masterstudenten zouden achter het net vissen en over compensatie voor de huidige studenten repte de partij niet. 

Overwinning
Het CDJA wist het programma aangepast te krijgen, maar maakte zich zorgen over eventuele compromissen in de coalitieonderhandelingen. Vandaar de motie. De CDA-jongeren vieren de uitslag als een overwinning.

Het is onzeker of het CDA in de volgende regering stapt. Misschien kan de partij aanhaken bij een minderheidskabinet met VVD en D66. Er zouden ook nieuwe verkiezingen kunnen komen. Dat is niet per se goed nieuws voor het CDA, want de partij staat laag in de peilingen. 

Voor de compensatie van studenten onder het leenstelsel heeft de partijtop overigens slechts 100 miljoen euro voorzien. Andere partijen noemden aan hogere bedragen. De ChristenUnie, met wie het CDA nu in het kabinet zit, heeft bijvoorbeeld 3,3 miljard euro geraamd.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?