Terug naar overzicht

Een gratis hapje en drankje, maar vooral elkaar ontmoeten tijdens BBQ van de International Community

Brack in Breda

Om internationale studenten de mogelijkheid te bieden elkaar eens fysiek, en niet van achter een beeldscherm te ontmoeten, organiseerde de nieuwe Avans International Community donderdagavond een gratis barbecue bij Brack in Breda. Met bijna zeshonderd deelnemende studenten was dat een succes.

Op het ticket dat iedere aangemelde student ontving, stond dat je na vijf uur geen toegang tot het terrein meer kreeg. Aan die regel vasthouden bleek echter geen doen, omdat er op die tijd nog een lange rij van studenten stond die allemaal naar binnen wilden. ‘’Er zijn een stuk meer deelnemers dan we hadden verwacht’’, zegt Avansmedewerker en medeorganisator Fernando Rojas Franco ietwat verbaasd wanneer hij de rij ziet in de stralende zon. ‘’Dat zegt wel iets over de behoefte bij internationals om weer eens samen te komen. En het weer werkt natuurlijk ook mee. Als je droomt van mooi weer, is dit niet eens wat je verwacht.’’

Eenmaal op het terrein aangekomen, is het een gezellige mengelmoes van vooral internationale studenten die in de rij staan voor een gratis drankje of hapje en vliegen de verschillende talen je om de oren.

Eenzaam
De barbecue is georganiseerd door de nieuwe Avans International Community, die in mei werd opgericht maar donderdagavond haar eerste grote evenement organiseerde. Opgericht om onderlinge samenwerking tussen de internationale opleidingen bij Avans te vergroten, maar ook om de internationale studenten het gevoel te geven dat ze bij de hogeschool horen. ‘’In coronatijd werd nog maar eens duidelijk dat sommige internationale studenten eenzaam waren. Door de vele online colleges was het lastig een klik te krijgen met Avans, de stad waar ze studeerden en met hun studiegenoten’’, meent Franco. 

Vlnr: Fernando Rojas Franco, Bregje Keijsers en Rabia Aznag

Type eten
Twee van de vele deelnemers zijn student Chemie Joanna Arbona en Verpleegkundestudent Adri Cardenas uit Aruba. In een hoekje van de binnenloods zijn zij net begonnen aan hun eten. ‘’Mijn type eten is het niet helemaal. Ik verwachtte een échte barbecue, met stukken worst of hamburgers, dat is dit niet echt’’, vertelt Adri wijzend naar haar bord. Toen de twee de uitnodiging voor dit evenement ontvingen, hoefden de eerstejaars niet lang na te denken of ze zouden gaan. ‘’Dit is de eerste mogelijkheid om veel andere internationale studenten te leren kennen. Als je alleen lessen volgt, is dat wat lastiger. Het is daarom heel goed dat Avans dit evenement organiseert’’, vertellen ze.

Winter
Last van eenzaamheidsklachten hebben ze gelukkig nog niet gehad, mede doordat ze elke dag fanatiek appen en bellen met het thuisfront op het zonnige Aruba. ‘’Maar in de winter schijn je sneller heimwee te krijgen, dus ik ben benieuwd hoe het dan gaat’’, zegt Joanna terwijl ze een slok van haar drankje neemt. ‘’Het is fijn om te weten dat er andere internationale studenten zijn bij wie je terecht kunt.’’

Adri Cardenas en Joanna Arbona

Welzijn en huisvesting
De barbecue was gratis te bezoeken voor alle eerste- en tweedejaarsstudenten van internationale opleidingen, dus ook voor Nederlanders en duurde tot 20:00 uur. Als het aan de organisatie ligt, blijft het niet bij alleen dit evenement. ‘’De International Community is er ook voor studenten die klachten op het gebied van welzijn hebben. We hebben goed contact met meerdere studentendecanen’’, zegt Rabia Aznag, Avansmedewerker en medeorganisator. ‘’En we zijn er voor studenten die huisvesting zoeken, we denken graag mee. Op de korte, maar zeker ook op de lange termijn. Dit evenement is de kick off, om te laten zien dat we er zijn.’’

Gezellig
Wat verderop in de hal staan de Nederlandse Memouna Sisi, de Braziliaanse Giulia Guidotti en Shanna Zeng uit China gezellig met elkaar te praten. In hun hand hebben ze een drankje. Vragen of ze het naar hun zin hebben, is bijna een overbodige vraag voor de tweedejaarsstudenten International Business. ‘’Dit is zo gezellig! We wisten dat een hoop van onze studiegenoten hier ook zouden zijn, het leefde echt. Eindelijk mag er weer iets’’, vertelt Giulia enthousiast.

Uitgeschreven
Het was hard nodig ook, een evenement als deze, vinden de drie. Vorig collegejaar was namelijk best pittig. ‘’Een hoop studiegenoten hebben zich vorig collegejaar uitgeschreven. Ze voelden geen binding met de school. Nederlandse studenten zaten natuurlijk ook veel thuis, maar konden vaak nog terugvallen op Nederlandse vrienden en familie. Wij niet’’,  zegt de Braziliaanse. ‘’Daarom is het extra fijn dat tweedejaarsstudenten vandaag zijn uitgenodigd en niet zijn vergeten. Vorig jaar hadden zij helemaal geen introductie.’’

Wel hebben ze een klein puntje van kritiek over het evenement. ‘’Het eten! Dit was de perfecte mogelijkheid geweest om kennis te maken met traditioneel Nederlands eten’’, zegt Shanna.

Vlnr: Memouna Sisi, Giulia Guidotti en Shanna Zeng


Wanneer het einde van de avond nadert, is de sfeer nog net zo goed als aan het begin, vindt Ivan Krilov uit Bulgarije, derdejaarsstudent Milieukunde in Breda. Hij is blij met de mogelijkheid om hier nieuwe mensen te leren kennen. ‘’Dat is onderdeel van het studentenleven, zeker als internationale student. Toen dat vorig jaar door corona niet lukte, voelde ik me best eenzaam’’, vertelt hij eerlijk. 

Het viel hem om dat Nederlandse studenten niet altijd evenveel oog hadden voor hun internationale studiegenoten, al vindt hij dat ergens wel logisch. ‘’Maar het is dan lastig om ertussen te komen. Daarom is het fijn dat Avans hier aandacht aan schenkt en dat we hier nu met bijna alleen maar internationale studenten zijn. Ik vermaak me nog wel even!’’

Ivan Krilov

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?