Terug naar overzicht

Versoepelingen: tjokvolle collegezalen weer toegestaan

Een collegezaal ter illustratie

Vanaf volgende week vrijdag mogen de cafés tot 1.00 uur openblijven en stromen de voetbalstadions weer vol. In het hoger onderwijs verdwijnt het maximum van 75 studenten in een zaal, maar mondkapjes blijven verplicht.

Het kabinet gaat de coronaregelen versoepelen, nu de ziekenhuizen de huidige golf van coronabesmettingen aankunnen. Dat heeft ook gevolgen voor universiteiten en hogescholen. Daar mogen vanaf 18 februari weer evenveel studenten in de collegezalen en onderwijsruimtes als vroeger.

Aan de mondkapjesplicht voor het hoger onderwijs verandert vooralsnog niets. Studenten en medewerkers moeten er nog altijd een dragen op de gangen. Als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden, is het mondkapje ook in de lessen vereist. Universiteiten en hogescholen hanteren geen coronatoegangsbewijzen, en dat blijft zo.

Cafés
In theaters, cafés, bioscopen en dergelijke, waar je nog altijd de coronapas moet laten scannen, hoef je vanaf volgende week géén mondkapje meer te dragen (tenzij er meer dan 500 bezoekers zijn).

De deskundigen van het OMT moeten nog advies uitbrengen voor de persconferentie op dinsdag 15 februari, maar aan de regeling verandert dus niets meer. Kuipers stuurt deze alvast naar de Tweede Kamer, zodat de leden snel kunnen instemmen en de nieuwe maatregelen al over een week in kunnen gaan.

Ongenoegen
Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en RIVM hebben het kabinet verteld dat het ongenoegen over de coronamaatregelen groter is dan ooit en dat handhaven van de regels daarmee steeds moeilijker wordt.

Kuipers snapt het wel. Met name jongeren hebben te lijden onder de coronamaatregelen, meent hij. De versoepelingen zouden hun fysieke en mentale gezondheid ten goede komen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?