Terug naar overzicht

Belastingdienst betaalt onderzoek hoogleraar naar belastingwetgeving

Joris Habraken
Illustratie: Joris Habraken

De Universiteit Leiden heeft verzwegen dat de Belastingdienst een bijzonder hoogleraar bekostigt die onderzoek doet naar de uitvoerbaarheid van belastingwetgeving. Minister Dijkgraaf is not amused en eist 100 procent transparantie.

De Belastingdienst betaalt sinds 2015 het overgrote deel van de kosten van de Leidse leerstoel ‘Maatschappelijke en historische context van het belastingrecht’, meldde actualiteitenprogramma Nieuwsuur afgelopen vrijdag. Op de website van de universiteit stond alleen dat de Leidse leerstoel in 1997 was ingesteld door het Belasting- en Douane Museum.

Met 425 duizend euro voor de periode van 2015 tot 2025 betaalt de Belastingdienst het wetenschappelijk onderzoek van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen en twee promovendi. Arendsen werkt één dag in de week bij de universiteit en heeft daarnaast al jarenlang een aanstelling van vier dagen in de week bij de Belastingdienst.

‘Onacceptabel’
Minister Robbert Dijkgraaf van Wetenschap is geschrokken, zegt hij tegen Nieuwsuur. “Ik vind dat het absoluut 100 procent duidelijk moet zijn hoe hoogleraren ondersteund worden en dat we weten dat er geen belangenverstrengeling is en geen beïnvloeding van buitenaf. Het verzwijgen en verbergen van dit soort constructies vind ik onacceptabel.”

Begin april, na een uitzending van Nieuwsuur over de incomplete registratie van neveninkomsten van hoogleraren, kondigde Dijkgraaf al aan dat hij met de universiteiten in gesprek wil over hun transparantie op dit punt. Dat gesprek vindt vandaag plaats.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?