Terug naar overzicht

Arubaanse Avansstudent Laura spreekt op Caribbean Kick Off over moeilijke start in Nederland: ‘Ik had niet eens een winterjas’

Laura Tromp kwam in 2015 vanuit Aruba naar Nederland en zit inmiddels in haar laatste jaar Forensisch Laboratorium Onderzoek in Breda. Toen ze hier net was, liep ze tegen een hoop problemen aan. Daar vertelt de Caribische student vanavond over op de Caribbean Kick Off, een opening van het collegejaar gericht op Caribische Avansstudenten.

Tijdens de Caribbean Kick Off leren de nieuwe studenten die uit Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius komen elkaar kennen en krijgen ze tools en tips voor hun studenteleven. Laura vertelt tijdens het evenement over haar eigen ervaringen als Caribische student. “Je denkt dat het verschil meevalt, maar het is echt een culturele shock wanneer je naar Nederland verhuisd.”

Weinig zon
Toen Laura naar Nederland kwam, liep ze tegen grote cultuurverschillen aan waar ze helemaal niet over nagedacht had. “Op Aruba hadden we helemaal geen seizoenen! Het is daar altijd zonnig. Ik had zelf nog nooit van een winterjas gehoord.” Ook merkte ze dat mensen in Nederland erg informeel tegen elkaar praten. “Tegen ouderen bijvoorbeeld. Op Aruba spreek je iedereen die ouder is met ‘u’ aan.”

Eigenlijk waren het allemaal kleine problemen waar de Avansstudent tegenaan liep. Dat lijkt misschien niet veel, maar wanneer alles zich opstapelt, wordt het een heleboel. “Alles wat je in het dagelijks leven doet is anders. Je staat de hele tijd aan en moet over alles nadenken. Dat is heel erg vermoeiend.”

Tijdens de Caribbean Kick Off worden allerlei onderwerpen besproken die handig zijn voor Caribische Avansstudenten. Zo vertelt Laura over haar eigen ervaringen als student en er spreekt een studentdecaan. Aan het einde is er tijd om je eigen vragen te stellen.

Laura studeert Forensisch Laboratorium Onderzoek in Breda.

Het eilandleven
Laura kwam er al snel achter dat het eilandleven heel anders is dan het leven in Nederland. “Een andere grote culturele shock was het plannen. Op Aruba had ik daar nog nooit van gehoord. Je kwam gewoon wanneer je zin had en als je een uur te laat was, dan was dat zo. Het was daar allemaal heel makkelijk. Dat is hier totaal niet.”

De Nederlandse taal gebruiken, was ook lastiger dan gedacht. “We krijgen op Aruba Nederlands op school en daar was ik best goed in. Maar de taal daadwerkelijk toepassen, is iets heel anders. Ik vond het heel moeilijk om mezelf te uiten in het Nederlands en daardoor durfde ik niet voor mezelf op te komen.”

“Alles wat je in het dagelijks leven doet is anders. Je staat de hele tijd aan en moet over alles nadenken. Dat is heel erg vermoeiend.”

Zeven jaar in Nederland
Inmiddels woont Laura zeven jaar in Nederland en in die tijd heeft ze veel geleerd. “Ik weet nu hoe ik me moet kleden”, vertelt ze lachend. “Daarnaast ben ik een stuk zelfverzekerder geworden.” Dat komt volgens de Avansstudent vooral doordat ze de taal beter beheerst. “Ik kan mezelf verdedigen en durf te zeggen wat ik denk. Ook ben ik een stuk zelfstandiger geworden. Ik heb zelf alles in Nederland uit moeten zoeken en ik heb lang op mezelf gewoond. Ik ben erg trots dat het me allemaal is gelukt.”

Vind je community
Als Laura iets mee wil geven aan buitenlandse studenten, dan is het wel dat je je community moet vinden. “Het is zo fijn om mensen te kennen die hetzelfde meemaken als jij. Ik merk dat veel buitenlandse studenten dat liever niet willen, maar je hebt er echt veel aan. Al is het maar omdat ze je kunnen helpen met een stuk tekst uit te leggen in je eigen taal. Ik hoop dat er veel studenten naar de Caribbean Kick Off komen.”

“In Nederland is zo weinig zon!”

De toekomst
Laura zit nu in het laatste jaar van haar studie, maar ze blijft nog een tijdje in Nederland. “Ik wil eerst een paar jaar ervaring in het werkveld opdoen. Op Aruba moet je namelijk echt van goede huizen komen, wil je een beetje carrière maken. Als ik terug zou gaan met alleen mijn bachelor, zou ik onder het Nederlandse minimumloon verdienen. Dat wil ik echt niet.”

In de verdere toekomst ziet Laura haarzelf wel terugkeren naar het eiland. Haar ouders wonen op Aruba en ze wil hen financieel ondersteunen en helpen. “Pensioen in Aruba is heel minimaal. Ik zou het dus heel mooi vinden als ik ze hier en daar bij kan staan.”

De Caribbean Kick Off is vanavond vanaf 17.00 uur in het Avansgebouw aan de Hogeschoollaan in Breda. Via deze link kun je jezelf gratis aanmelden voor het evenement.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?