Terug naar overzicht

Nieuwe columnist Inge Duine schrijft over de introductie

Foto: Nicole den Harder 

Punt heeft een nieuwe columnist. Medewerker en oud-docent van Avans Inge Duine deelt met ons haar ideeën en gedachtes, haar kennis en belevenissen die ze heeft binnen de onderwijsinstelling. Vandaag staat haar eerste column online over de introductietijd van studenten maar ook van docenten!

De introductie: feesten, flirten en framen

Wat een bofkont ben jij, dat je weer een échte introductie mag meemaken! Je weet vast dat de introductie de start is van de studententijd, waarin je vrienden voor het leven maakt en je verhalen beleeft die je over twintig jaar nog vertelt. Maar… wat je niet weet: voor jouw docent is de introductie nóg belangrijker dan voor jou. 

Weet je wel hoe moeilijk het in de coronajaren was om jou als student te leren kennen? Ok, er was soms wel een halfbakken introductie: een spelletjesmiddag op anderhalve meter afstand. Een online programma waar je in break out-rooms met elkaar kon praten. Of een karaokeavond, waarbij iedereen in zijn eigen kamertje stond te zingen.  

Dat was natuurlijk geen échte introductie. Een echte introductie draait om feesten en flirten. Gewoon zoals je ieder weekend in de stad al doet. Dat weet jij, dat weet ik. Zelfs Avans weet dat. Onder het mom van ‘een goede start maken met het nieuwe studiejaar’ is alles geoorloofd. Bij sommige opleidingen krijg je zelfs een studiepunt wanneer je netjes iedere feestavond aanwezig bent om ‘het groepsgevoel te creëren’. 

Zo staat het in de studiehandleiding: de introductie is om elkaar, de opleiding en de docenten leren kennen. Want wie ben jij als je helemaal jezelf bent – lees: als alle remmen los gaan? 

Toen ik nog docent was, liep ik al scannend door de kroeg; wie danst op de bar? Wie heeft het hoogste woord? En wie blijft er tegen de muur aan staan als de rest aan het dansen is? Ongegeneerd observeerde ik studenten in hun natuurlijke habitat om zo iets te kunnen ontdekken waar ik mijn voordeel mee kon doen.  

Want je ziet meteen wat voor volk je straks in de klas hebt; wie de bardansers, de leiders of de muurbloempjes zijn. Wie straks, als het serieuze werk begint, wat meer aanmoediging nodig heeft. Of wie je juist in de gaten moet houden.  

Natuurlijk, het werkt ook andersom: zelf ging ik ook los op die dansvloer. Liever bekend staan als de hippe, moderne docent die lekker meedoet dan als de oude, zure docent die aan de kant blijft staan. 

Sommige studenten speelden dat spel net zo goed. Die gaven een biertje cadeau en maakten gezellige praatjes met het docententeam. De volgende dag hielpen ze ook nog eens mee met opruimen. Een kater en toch zo behulpzaam, dacht ik dan, wat een leuke student! 

De introductie gaat niet alleen over elkaar leren kennen. Behalve feesten en flirten gaat het zeker ook over framen: jezelf laten zien, zoals je wilt dat anderen je zien.   

Goed nieuws dus dat voor nu weer alles kan en mag. Dat we kunnen feesten, flirten én framen. Want die eerste indruk maak je maar één keer. Niet alleen bij je medestudenten, ook bij je docenten. Proost!  

PS. Wil je echt helemaal losgaan met medestudenten, zonder door docentenogen bekeken te worden? Het HBO Intro Festival is op donderdag 1 september in Den Bosch en op donderdag 8 september in Breda.   

Punt. Of had jij nog wat?

Harold

Herkenbaar Inge! Leuke eerste column. Succes!

2022-09-02 09:17:33

Meer lezen?