Terug naar overzicht

Amsterdam schiet oud-studenten met problematische schulden te hulp

Illustratie: Janine Jansen

DUO gaat de gemeente Amsterdam waarschuwen als oud-studenten een betalingsachterstand hebben. Zo kunnen ze eerder geholpen worden, is de hoop. Armoedeminister Carola Schouten ondersteunt het project.

Jongeren met geldzorgen kloppen zelden bij gemeenten aan. Toch heeft 1 op de 5 problematische schulden. Onder hen zitten ook veel oud-studenten met een studielening.

Studiefinancier DUO en de gemeente Amsterdam willen een experiment starten waarin ze gaan kijken om welke mensen het precies gaat en hoe ze kunnen worden geholpen. Armoedeminister Corola Schouten maakt het project mogelijk.

Helpen
Als DUO zelf geen contact kan krijgen met een student met betalingsachterstanden van ten minste 270 euro geeft ze de contactgegevens door aan de gemeente. Ook woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars geven een seintje bij betalingsachterstanden. Een medewerker van een Amsterdams buurtteam neemt uiteindelijk contact op met de student om tips en adviezen te geven en bij een hoge schuld een aanbod te doen voor schuldhulpverlening.

Landelijk vervolg
Het experiment zal een jaar lopen, waarna het wordt geëvalueerd en er wellicht een landelijk vervolg komt. Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt dat gemeenten 35 miljoen euro extra ontvangen om burgers met financiële problemen eerder te kunnen helpen.

De laatste jaren zijn de schulden van studenten opgelopen door het wegvallen van de basisbeurs. Actiegroepen waarschuwen het kabinet al langer dat de geldnood toeneemt. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?