Terug naar overzicht

Eerstejaars Maastricht verplicht naar training rond grensoverschrijdend gedrag

Illustratie: Jolien van Zutphen
Illustratie: Jolien van Zutphen

In de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag wil de Universiteit Maastricht alle nieuwe bachelorstudenten vanaf volgend collegejaar verplichten om een training te volgen.

Collegevoorzitter Rianne Letschert maakte dit voornemen deze week bekend tijdens de vergadering van de Maastrichtse universiteitsraad, meldt universiteitsblad Observant. Het is nog niet duidelijk of de trainingen alleen over seksueel wangedrag gaan of over sociale veiligheid in het algemeen. En ook niet door wie ze gegeven worden.

Ruim een jaar geleden tekende de Universiteit Maastricht een manifest van Amnesty International. Ze zou meer gaan doen tegen seksueel wangedrag. Maar ook de gesprekken die zijn gevoerd met studentengroep Feminists of Maastricht (FoM) en verontruste stafleden hebben bijgedragen aan het nieuwe plan, vertelde Letschert tijdens de raadsvergadering.

‘Verkrachtingscultuur’
FoM beschuldigde het universiteitsbestuur afgelopen oktober op sociale media en tijdens een protest van het in stand houden van een ‘verkrachtingscultuur’. Een slachtoffer van seksueel geweld zou volgens FoM tevergeefs bij de universiteit hebben aangeklopt voor hulp.

Letschert hoopt aan het begin van het nieuwe academisch jaar te starten met de verplichte trainingen, tekende Observant op. Desnoods alleen met een informatiesessie over waar studenten naartoe kunnen binnen en buiten de universiteit.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?