Terug naar overzicht

Gebruik jij een deelscooter? Dan moet je vanaf dit jaar verplicht een helm dragen

Deelscooters van Check en Felyx bij Avans aan de Hogeschoollaan in Breda

Het is vanaf dit jaar verplicht om een helm te dragen als je een snorfiets gebruikt. Een deelscooter lenen en naar Avans cruisen zonder dat je haar in de war raakt, is er dus niet meer bij. Wie geen helm draagt, riskeert een boete van honderd euro.

Eerder al was het verplicht voor gebruikers van snorfietsen in steden als Amsterdam en Utrecht om een helm te dragen. Nu is die regel uitgebreid voor snorfietsers overal in het land, ook als je een leenscooter gebruikt die maximaal 25 kilometer per uur gaat. Voor scooters die 45 kilometer per uur gaan, was dat al zo.

Niet in bosjes liggen
Wie geen goedgekeurde helm draagt, riskeert een boete van honderd euro. De politie handhaaft op dezelfde manier zoals ze dat ook doen op de verplichting om een helm te dragen op motorfietsen en brommers. ”Je loopt het risico om langs de kant van de weg te worden gezet en een boete te krijgen”, laat een woordvoerder van de politie weten. ”Maar we liggen niet de hele dag in bosjes om snorfietsers te controleren. Het gaat gewoon mee in ons dagelijkse werk.”

Monitoren
Hoeveel boetes er op dit moment al zijn uitgedeeld is niet bekend. De politie gaat de hele maand januari monitoren en probeert in de eerste helft van februari met een overzicht te komen.

De discussie over een helmplicht voor snorfietsers liep al een aantal jaar. In 2018 pleitte een groep artsen al voor een verplichting, vanwege de kans op dodelijke ongevallen en letsel. Ook in de Tweede Kamer werd erover gedebatteerd.

Punt. Of had jij nog wat?

Joop

Lekker als je schurft wil oplopen moet je een helm op zetten die al op 300 voorgangers hun kop heeft gezeten en nog iets ik draag ook een helm elke dag maar moet toch elke drie maanden dat binnen werk uit elkaar halen omdat die vies is ivm. Zweet

2023-01-13 15:23:16

anniekappert

Belachelijk voor kleine steeden een helm zo al dorpen waar het niet druk is en geen last van drukke fiets panden

2023-01-07 17:17:54

Gebert

Verkoop die deel schootermaar

2023-01-07 16:17:21

Meer lezen?