Terug naar overzicht

Studentenpact moet seksueel wangedrag voorkomen

Illustratie: Jolien van Zutphen
Illustratie: Jolien van Zutphen

Studentenverenigingen en -organisaties moeten meer doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, vinden ze zelf. Samen met Mariëtte Hamer presenteren ze een pact. 

“Je bent geen echte vent zonder dat je vraagt om consent”, zei Mariëtte Hamer donderdag in een uitzending van het programma Spraakmakers op radio 1. Ze is de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Samen met vertrouwenspersoon Sophie Haccou van de Delftse studentenvereniging Virgiel lanceert ze een studentenpact, een serie afspraken die de meeste studentenverenigingen, studentenorganisaties en Amnesty International samen hebben gemaakt. Het pact wordt overhandigd aan onderwijsminister Dijkgraaf en komt donderdagmiddag online.

Landelijke richtlijnen
Volgens een studie van Amnesty International is 1 op de 10 vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens hun studie. De initiatiefnemers van het pact vinden dat “niet uit te leggen”. In workshops moeten studenten daarom leren hoe ze rekening moeten houden met elkaars grenzen. Ze horen altijd te vragen om instemming, is het idee. 

Met het pact hebben de verenigingen en organisaties voor het eerst een landelijke aanpak met actiepunten en tips. Daarin staat onder meer wat er moet gebeuren na een incident en hoe meldprocedures beter kunnen.

Volgens Jorgen Blom van het Interstedelijk Studentenoverleg is het pact een stap in de goede richting om het probleem aan te pakken binnen studentenorganisaties. Hij hoopt dat het deelnemers “dwingt om hun verantwoordelijkheid te nemen”. LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen is ook positief gestemd: “Tot nu toe was het voor studentenorganisaties vaak onduidelijk welke stappen zij konden ondernemen. Daarom is dit pact zo essentieel.”

Punt onderzocht begin dit jaar hoe Brabantse studentenverenigingen
omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Klik op het

magazine om het verhaal te lezen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?