Terug naar overzicht

Avansmedewerker Niels de Beer is Bredase Smaakmaker: ‘Mensen helpen zit verweven in wie ik ben’

Niels de Beer (rechts) met zijn buddy Ahmet

Avansmedewerker Niels de Beer is Bredase Smaakmaker. Deze ‘titel’, toegekend aan Bredanaars die zich inzetten voor de stad, ontving hij voor het vele vrijwilligerswerk dat hij verricht én zijn liefde voor de stad. “De stad zit in mijn bloed.”

“Ik voel me vereerd, het is heel leuk om verkozen te zijn tot Bredase Smaakmaker. Af en toe denk ik wel: dit is te veel eer, er zijn anderen die de titel ook verdienen maar hun werk meer onder de radar doen”, vertelt Avansmedewerker Niels de Beer over zijn uitverkiezing. “Maar ik houd van de stad, ben er geboren en getogen en mijn werk bij Avans is gelinkt aan Breda. Dan heb ik ook nog eens mijn vrijwilligerswerk en sport die hier plaatsvinden. Dan is het extra leuk om Smaakmaker te zijn. Ik word er echt blij van.”

Vrijwilligerswerk
De Beer werkt op Avans als alliantiemakelaar. Dat betekent dat hij de verbinding legt tussen het werkveld en de thema’s onderzoek en onderwijs. Maar de Bredanaar doet veel meer. Hij zet zich in voor verschillende stichtingen in de stad. Voor One Big Smile helpt hij kansarme mensen en organiseert hij zwemlessen voor vluchtelingkinderen. Ook is hij voorzitter van het bestuur van de stichting NAC Maatschappelijk. Die stichting heeft verschillende projecten gericht op het welzijn en gezondheid van mensen die daarbij hulp kunnen gebruiken, zoals ouderen met dementie. Tevens is hij buddy bij Buddy to Buddy, een stichting die mensen koppelt aan vluchtelingen om samen dingen te ondernemen.

Een collega van One Big Smile droeg De Beer vanwege al die werkzaamheden voor als Smaakmaker, met als resultaat dat hij uiteindelijk met een aantal anderen werd verkozen. Als reden gaf de jury op dat hij maatschappelijke impact heeft en de kwaliteit bezit om te luisteren naar mensen die hulp nodig hebben en dat om te zetten naar een wat beter leven voor andere Bredanaars.

Niels de Beer

Energie
In al die verschillende werkzaamheden gaat heel wat tijd zitten. Toch kost het De Beer geen enkele moeite, hij doet het met liefde. “Ik krijg er veel energie voor terug en het gaat me makkelijk af. Mensen helpen zit verweven in de persoon die ik ben. Kansen en mogelijkheden om iets te doen zie ik makkelijk, dat voelt niet als iets extra’s “, aldus de bevlogen Avansmedewerker. “Als ik met mensen bezig ben, voelt dat als een hobby.”

‘Kansen en mogelijkheden om iets te doen zie ik makkelijk, dat voelt niet als iets extra’s’

Netwerk
De titel Bredase Smaakmaker mag De Beer zijn hele leven lang dragen. Een prijs levert het hem niet op, maar hij zal wel hier en daar gevraagd worden om een praatje te houden. Dat kan hij allemaal gebruiken voor zijn werk op Avans. “Doordat ik in Breda rondloop, ken ik de organisaties en weet ik bij wie ik moet zijn. De kennis die ik opdoe en mijn netwerk kan ik gebruiken. Mijn werk, vrijwilligerswerk en hobby’s lopen in elkaar over: dat is één.” Onderdeel van de uitverkiezing is dat er meerdere reclamezuilen door de stad stonden met zijn foto erop. Dat hij in zíjn stad hing, deed wel wat met hem. Want Breda is hem veel waard. “Het is een groot dorp en een welkome stad. In Breda doen we niet zo moeilijk. Iedereen kan zichzelf zijn en de boel is er op orde”, zegt hij trots. “Als je mee wilt doen, kan dat hier. Dat maakt het voor mij een fijne stad, net als de ligging. Je bent zo in de natuur, om een kwartier later in de kroeg te staan. Hoe mooi wil je het hebben?”

Punt. Of had jij nog wat?

Levie Vriend

Beste Anke, Bedankt voor je reactie! Het is aangepast.

2023-09-22 08:31:27

Anke

Beste Punt, je spreekt over mensen met dementie ipv dementerende ouderen, gelukkig zijn ze in eerste plaats mens en niet de ziekte. Groeten Anke

2023-09-22 07:30:16

P.P.M.M. Haen

Hoi Niels, Wat een mooie titel! groet, Peter-Paul

2023-09-20 17:36:28

Meer lezen?