Terug naar overzicht

Wangedrag op Conservatorium van Amsterdam

Illustratie: mohamed_hassan via Pixabay

Bij het Amsterdamse conservatorium maakten drie docenten geregeld seksistische opmerkingen. Ook hebben ze studenten ongewenst betast en was er in ten minste één geval sprake van ongewenste seks. De docenten zijn inmiddels weg.

Dat blijkt uit een onderzoek van platform Pointer. De onderzoeksjournalisten spraken met oud-studenten die van 2002 tot 2020 op twee afdelingen van het conservatorium van Amsterdam hadden gestudeerd. Twee van de drie docenten werkten aan de klassieke afdeling. 

Volgens de studenten heerste er aan het conservatorium lang een informele drankcultuur. Studenten en docenten gingen geregeld samen het café in. Een oud-student vertelde aan Pointer hoe ze na zo’n avond bij een docent bleef slapen, te dronken om nog naar huis te fietsen.

“Hartstikke zuur”
Over het gedrag van twee van de drie oud-docenten was al eerder melding gedaan bij het conservatorium. Pas nadat studenten opnieuw melding deden onder een nieuwe directie is er iets mee gedaan en zijn twee docenten ontslagen. De derde docent was toen al met pensioen. Hem is de toegang tot het conservatorium ontzegd. 

Directeur Okke Westdorp noemt het in de uitzending van het programma “hartstikke zuur”.  Een extern bureau gaat de sociale veiligheid op de instelling onderzoeken. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?